Dette afsnit er en del af vores Black Friday-tema. Her gennemgår vi vores bud, hvordan du bør lave en Black Friday-strategi indenfor marketing automation. 

Nu er det tid til at måle og veje din marketing automation!

Når røgen har lagt sig efter Black Friday, Cybermonday og julesalget, er det tid til at gøre status og evaluere indsatsen.

Mange marketingfolk glemmer vigtigheden af evalueringen, der kommer efter en intens periode, for vi bliver ramt af hverdagen (= andre opgaver og drift). Det betyder desværre, at man ikke får samlet op sin indsats, og derfor ikke gør sig nogen erfaringer, som man kan bruge næste år i samme periode – eller bare i sit generelle arbejde.

Uden status og evaluering bliver du aldrig klogere på, hvad der virker – og hvad der ikke gør. Og det er et af de vigtigste elementer, når du arbejder med marketing.

Hvordan skulle du ellers spotte, hvad du skal justere og gøre endnu bedre – og hvad du bør stoppe med?

Derfor har vi her samlet de målepunkter, du bør kigge på, når du skal gøre status. Det er ikke sikkert, at du skal måle hver eneste, men du vil med garanti have gavn af at bruge flere af de nedenstående punkter.

Bemærk: Vores metrics er alene for din marketing automation og e-mail marketing-arbejde. Når du skal vurdere din samlede Black Friday-indsats, er der langt flere målepunkter i spil.

Mål din Black Friday-kampagne ud fra disse metrics

Udsendelser:

Antal automations sendt: Det er ikke det mest ophidsende eller mest overraskende punkt i indlægget. Men ikke desto mindre er det essentielt at vide, hvor mange automations du har skudt af sted. Det er en del af det større billede, derfor skal du vide, hvor mange skud du har brugt.

 

Antal manuelle kampagner sendt: Ligesom med punktet ovenfor, er det nok ikke overraskende. Men det er essentielt at vide. Desto mere du ved om mængden af udsendelser, desto lettere får du ved at vurdere, hvorvidt du skal mindske eller øge mængden næste år.

Omsætning:

Omsætning fra automations: Omsætning bør være blandt dine vigtigste metrics, da denne fortæller, hvor meget salg dine beskeder har generet. Du skal kigge på hver enkelt automation – og det fulde billede, særligt hvis du er i tvivl om effekten af de automatiske beskeder. Men der vil være store variationer mellem dine forskellige automations, derfor skal de kigges på separat. En tabt kurv har formentligt genereret en anden omsætning end en velkomstmail.

 

Omsætning fra kampagner: Den vigtigste metric, da den viser mængden af salg skabt fra dit marketingarbejde. Her skal du igen kigge på den enkelte kampagne (ligesom ved automations), men du skal også have det fulde billede i spil. Den er essentiel, når du skal vurdere, hvorvidt der skal sendes flere eller færre manuelle kampagner i dit fremtidige arbejde. Hvis dine modtagere har taget godt imod en stigning i udsendelser, bør du så ikke fortsætte med det efter Black Friday?

Åbningsrater:

Åbningsrate automations: Med overhængende fare for at lyde som en papegøje, der kun kan én sætning, så skal du her kigge på de enkelte automations – og det hele billede. Det er den eneste måde, hvor du kan forholde dig til, hvordan dine modtagere har taget imod dine beskeder. Denne metric giver også en klar indikation af, hvor gode dine emnelinjer og preheaders har været. En høj åbningsrate indikerer gode, mens en lav peger på det modsatte. Dermed får du et indblik i, hvorvidt du skal skrue lidt eller meget på den håndtag i fremtiden.

 

Åbningsrate kampagner: Igen, kig på de enkelte kampagner – og dine kampagners gennemsnitlige åbningsrate. På den måde får du en ide om, hvilke der klarede sig godt, og hvilke der kunne gøre det bedre. Husk at kigge ind i, hvordan andre i din branche performer på åbningsraten – dog med det klare forbehold, at du ikke finder en fuldstændig identisk case, da der er tusinde faktorer i spil i forhold til åbninger. Har du kørt timetilbud, eller bare mange udsendelser i løbet af en dag, bør du kigge på din ”happyhour” – altså hvornår på dagen er der åbnet flest kampagner. Det kan du overføre direkte til dine almindelige nyhedsbreve.

Konverteringer:

Klikrate: Klikrate (eller CTR) er en metric, der fortæller utroligt mange ting om dine udsendelsers relevant for dine modtagere. Et klik viser en blød konvertering, hvor du har fået læseren over på din webshop. En høj klikrate peger mod indhold, der engagerer modtageren – og dermed er relevant for ham. Kig hver automation igennem og se, hvilke elementer der giver kliks– fortsæt med dem. Er der klikbare elementer, der ikke fremtvinger kliks, bør du overveje at droppe disse. Dette er også grunden til, at du altid bør sætte content-tracking op i dine mails, så du nemt kan identificere, hvad der virker.

 

Købskonvertering: Hvor mange af dine åbnende modtagere tager turen til din webshop og køber et produkt? Det er en helt essentiel faktor, når du skal vurdere dit Black Friday-arbejde. Her får du indblik i, hvorvidt der eventuelt er friktionspunkter på din webshop. Det kunne være tilfældet, hvis du ser en høj klikrate, men en lav konvertering.

Leads/permissions:

Nye leads: Når du står efter Black Friday, er det relevant at vide, hvor mange nye permissions du har samlet i løbet af din kampagne. Men det vigtigste for dig er at vide, hvor de nye leads kommer fra. Derfor skal du have styr på de nye permissions reference. Er de fra Facebook Lead Ads, eller har du fået dem via pop ups på din webshop – det afgørende i dit arbejde på længere sigt, hvis du fx skal fravælge en leadgenereringskanal. Her har du brug for at vide, hvilken der giver flest leads.

 

Afmeldinger: Hvor mange har afmeldt sig dine nyhedsbreve og automations under Black Friday – og hvor kom de oprindeligt fra. Hvis du har mistet en masse af dine eksisterende modtagere, har der højst sandsynligt været et mismatch mellem deres forventning og det, du leverede. Er det nye leads, kan der være tale om tilbudsjægere, der kun har været på udkig efter en god handel – men som ikke har været reelt interesseret i dine mails og beskeder.

Spamklager: En spamklag er ikke ensbetydende med, at dine mails er landet i dine modtageres spammappe. Derimod er det ensbetydende med, at en modtager aktivt har markeret din mail som spam. Det er ofte et udtryk for irrelevant indhold – eller at modtageren har følt spammet i stykker af for mange mails. Har du mange spamklager, har du måske ikke været tydelig nok omkring, hvad dine modtagere kunne forvente.

 

Trafik:

Trafikkilder på dit site (mail, webpush og sms): Du skal vide, hvor megen trafik du får fra dine forskellige marketingkanaler, hvis du vil have et overblik over, hvilke kanaler der rent faktisk virker. Derfor skal du holde styr på, hvor meget trafik der kommer fra fx e-mail, webpush og sms. Det er en vigtig del i din forståelse af, hvilken værdi marketing automation og e-mail marketing giver din forretning. Og det er særligt relevant i forbindelse med Black Friday, da din shop højst sandsynligt vil have flere besøgende end normalt – så det er vigtigt, at du får attribueret korrekt. Ellers kan du ikke foretage en god evaluering.

Det store billede

Når du skal evaluere din Black Friday-kampagne, må du ikke vælge blot at fokusere på en enkelt metric.

Det giver et misvisende billede.

Derfor skal du altid kigge på det store billede, hvor du inkluderer flere forskellige metrics, der hver især viser noget forskelligt.

Lad os sige, at dine timetilbuds-kampagner ikke har givet den ønskede omsætning, så du overvejer at droppe dem til næste år – bør du altid kigge på flere faktorer. For hvad nu hvis det ikke er dine mails, der har været en dårlig ide, men det derimod er noget på din webshop, der har resulteret i en lav omsætning.

Det spotter du kun, hvis du fx inddrager klikraterne på dine kampagner i din vurdering. Men kigger du kun på omsætning, får du aldrig helt fat i, hvad der er sket – og hvorfor.

Evaluering er uundværligt, når du arbejder med marketing. Men det er kun brugbart, når du kigger på det store billede. De enkelte dele kan være relevante, men bare ikke når du skal evaluere den samlede indsats.

Næste step: Bonustippet fra Zizzi og SPORT 24

Vi har spurgt to af vores kunder om, hvordan de kommer til at tackle årets Black Friday – og de har delt ud af deres egne guldkorn. Læs med her og bliv klogere på, hvordan de kommer til at gå til årets sorte fredag.