Hvad skal du – dig, der arbejder med e-commerce og digital marketing – stille skarpt på i 2020? Det har vi spurgt 24 fagspecialister om. Herunder offentliggør vi de mange pro-tips løbende i december. Bookmark siden her og kig forbi den – eller endnu smartere – få dem direkte i indbakken.

Halfdan Timm

Halfdan er Partner hos Obsidian Digital. Obsidian er Danmarks hurtigst voksende digitale bureau. Det startede med 4 personer i 2016 og udgør 45 personer ved udgangen af 2019.

Han er specialiseret i annoncering på sociale medier og er forfatter til Danmarks eneste bog om emnet. Derudover er han aktiv på bl.a. marketingattribution.dk.

Tip #1: “Custom Intent på YouTube er den perfekte kanal for high-end produkter”

Sælger du produkter, der er lidt bedre (og dyrere) end gennemsnittet, så er det her tip for dig:

Google har givet os en ny målretningsmetode med navnet Custom Intent. Med Custom Intent har du mulighed for at definere søgeord, hvorefter Google opretter målgrupper med personer, der har søgt de pågældende søgeord de sidste 7 dage.

De målgrupper har du så mulighed for at vise annoncer til via YouTube og Display-netværket. Jeg synes særligt, at YouTube er spændende i denne forbindelse.

Forestil dig at du er Georg Jensen Damask: Du laver nogle fremragende produkter – håndklæder, viskestykker, duge – you name it. Men hvis en person ikke kender ‘Damask’ i forvejen, så er de næppe villige til at betale en høj pris for fx et håndklæde, da de jo kan købe et, der er billigere (og noget dårligere) i IKEA. Search Ads på generiske søgetermer som ‘viskestykker’ og ‘borddug’ kan derfor være svære at få et tilpas højt afkast med.

Men via Custom Intent har du mulighed for at modne brugeren, inden du beder om konverteringen. I praksis kan du vise annoncer til alle, der har søgt efter duge, viskestykker og håndklæder. Dine smukke YouTube-videoer viser, hvordan produkterne bliver skabt med væven, hvor flotte de er i det rette hjem og er i det hele taget med til at etablere brandet.

Herefter kan du byde op i Search Ads for personer, der søger generisk og har set dine videoer. For nu kender de jo pludseligt dit brand, og så er der en helt anden villighed til også at betale den premium-pris, et brand kan tage.

Bernt Elkjær-Pedersen

Head of Marketing hos Abakion A/S.

Han er forfatter til bogen ’Marketing Automation fra Strategi til Praksis’, underviser på Golearn.dk, har talt på events som Marketingcamp, Digital Markedsføring og Email Marketing Day, og har hjulpet en lang række virksomheder som konsulent med Marketing Automation.

På Linkedin
Hos Abakion

Tip #2:

“Datasikkerhedshysteri og overvågningsforskrækkelse har nået nye højder”

Det pudsige er, at samtidig stiger dine modtageres krav til personalisering. Førhen gav det big-brother-fornemmelser, hvis du brugte data til at personalisere emails. Men i dag er det et krav.

Hvis du har data om modtagerne, så forventer de, at du anvender det klogt. De vil ikke høre om iPhone-udstyr, når de sidste år købte en Samsung. De vil ikke have ungdomstilbud, hvis de tror, at du kender deres modne alder.

På Facebook skriver en Norwegian-kunde, at det er noget modigt af flyselskabet at spørge til kundens tilfredshed …når de på udsendelsestidspunktet stadig ikke har fundet hans kuffert. Det er dog en bagagemedarbejder fra en underleverandør til Norwegian, der har smidt den væk. Men kunden forventer alligevel, at afsender skal bruge al den information, som han forventer de har – og at de har styr på, hvad der foregår hos deres underleverandør.

Det kan være meget uretfærdigt. Men det er virkeligheden i dag. Når du spørger om data, så forpligter det dig til at anvende den data i dine emails – også selv om formålet med dataindsamlingen var en anden.

Sørg også for at køb, websitebesøg og dialog med kundeservice afspejler sig i indholdet af emails. Personalisering er blevet et krav i email-marketing.

René Iversen

René  har siddet med digitalt markedsføring siden 2006. Fra Bilbasen sidenhen eBay til SPORT 24 i dag. Han er med på den digitale rejse, med modet til at teste og forbedre hver dag.

Har været med i opbygningen af Danmarks kommende bedste Customer Data Platform.   SPORT 24

Tip #3: Data er din ven

Mit absolut bedste råd til alle inden for denne branche er; 

Få styr på dine data. Start med det, som du kan få fat i – om det så kun er køn, navn og postnr., så brug det. Send ud i de segmenter, hvor det passer til og mål på effekten af at segmentere din markedsføring uanset medie/kanal (webshop, E-mail, Facebook, Pinterest, Instagram mv.)

Det, du så tjener/sparer ved at målrette din markedsføring, bruger du på at få samlet endnu mere data på dine kunder. Her er onsitedata noget at det mest nærliggende. Det er både onsiteadfærd og købsdata. Når der er styr på onsitedata, vil du kunne give kunderne den markedsføring, som de forventer – og ikke forventer. 😊

Det eneste du skal bruge, er en CDP (Customer Data Platform) eller anden datahub, hvor du kan samle jeres data, så I har mulighed for at udnytte den opsamlede data.

Når det sker, vil I kunne bruge jeres segmenter på tværs af alle kanaler.

Kim Eriksen

Kim Eriksen er bag webshoppen Morfars.dk, der er førende indenfor alt der er fjernstyret.

Morfars.dk har været online siden 2002, og der er i tidens løb lavet rigtigt mange optimeringer og tilpasninger af alt omkring forretningen.​​​​​​​ Morfars.dk

Tip #4: Hurtig og præcis opfølgning på ordrer sparer os tid og giver gladere kunder

Når en kunde handler hos os, sender vi produktspecifik opfølgning, der indeholder vigtig information om produktet.

Et eksempel kan være en fjernstyret drone, hvor vi kort efter ordreafgivelse sender en mail med vigtig information, tips og ikke mindst en video, der gennemgår, hvordan man kommer godt i gang med dronen. Dette gør, at køberen er klædt godt på inden produktet kommer frem, og på den måde får den bedst mulige oplevelse. Samtidig sparer vi tid, da vi får langt færre henvendelser til kundeservice.

4 dage efter afsendelse af pakken følger vi op på forløbet, og sikrer at alt er som det skal være. Efter yderligere 14 dage laver vi et produkttjek om alt fungerer. Her viser vi også en mini-faq på produktet med populære spørgsmål som fx “Hvordan får jeg længere flyvetid?”, “Kan jeg købe reservedele?” og ikke mindst “Det er fedt, hvad anbefaler I jeg køber nu?”.

Denne opfølgning giver god respons og resulterer ofte i genkøb.

Anders Eiler

Anders er CSO E-Commerce, team.blue (Zitcom). Udd. Softwareingeniør fra AAU. Tidl. Co-founder & CTO hos Meebox og Clouddk samt udviklingschef for DanDomain Webshop.

I dag Salgsdirektør for E-Commerce i team.blue (DanDomain, ScanNet, SmartWeb, Wannafind & Curanet) med fokus på e-handel, salg og forretningsudvikling. 

Tip #5:

Find din niche og dyrk den 100%

Online-giganter som Amazon, Wish, Alibaba, Zalando, eBay mf.l. er kommet for at blive og vokser dag for dag.

Derfor er det vigtigere end nogensinde før, at de mindre, selvstændige webshops fokuserer på det, der er vigtigt (kerneforretningen!) og finder deres niche og dyrker den 100%.

Hvad gør dig unik, og hvorfor skal kunderne vælge dig fremfor alle de andre? Har du et unikt, højkvalitets private-label produkt som Bodylab.dk? Har du en fantastisk iværksætterhistorie og uovertruffet kundeservice fra 7 – 23 hver eneste dag ligesom Luksusbaby.dk? Eller fører du produkter, som ingen andre i landet tilbyder, ligesom Grejfreak.dk?

Hvad end du vælger som din niche, så dyrk den og brug den til at skille dig ud fra mængden og skab opmærksomhed på dig og dit brand.

Kenneth Storm

Kenneth står bag handelshusetaulum.dk og armytags.dk samt driver airsoftbanen Battleground Airsoft. De er førende i Danmark indenfor airsoft/hardball samt luftgeværer.

De har igennem de sidste 3 år været i gang med en fornyelse og derved lavet en masse tilpasninger og optimeringer omkring alle dele af forretningen.

Tip #6:

Små personaliseringer giver loyale kunder

Jeg mener det er vigtigt at kunne skille sig ud fra andre shops. Der er dog mange veje at gå.

Noget at det, der virker hos mig (Handelshuset Aulum), er en lille video jeg har lavet, når man kommer til kvitteringssiden og har lavet en ordre, hvor jeg siger tusind tak.

Det kan også være i nyhedsbreve, på shoppen eller i din markedsføring – kun fantasien sætter grænser for, hvad man kan lave af små personaliseringer. Jeg har oplevet, at mine kunder får et bedre tilhørsforhold til min forretning ved at give dem indblik i, hvem der står bag forretningen – både på shoppen og i butikken.

Det virker også som et naturligt og godt social proof! Det hænger også sammen med god kunderservice, hvor folk nu “kender” både mig og mine medarbejdere.

Filip Evaldsen

Filip sidder som Head of Sales ved Firtal Web, som er en del af Matas-koncernen, og har ansvaret for deres 14 webshops indenfor “Beauty & Health”.

Han sætter stor pris på at lære nyt og afsøge nye muligheder, men det der får ham op om morgenen er de små justeringer i hverdagen, der får maskineriet til at køre endnu bedre. For Filip handler det om at finde frem til hvad der virker, hvorfor det virker og for herefter at skalere området…

Tip #7:

Få styr på hvad du tjener​​

Mit indspark bliver ikke et nyt marketingtool eller -kanal, men måske et lidt mere atypisk i denne sammenhæng.

Hvilke nye værktøjer og kanaler skal redde omsætningsvæksten i 2020 og tage din indsats til næste niveau? Det er ofte udgangspunktet, når snakken falder på, hvad du bare skal være med på næste år, for ikke at blive sat til vægs af konkurrenterne. Video, Voice Search, Influencer Marketing osv. er gode eksempler fra de tidligere år.

Det skal lige slås fast, at jeg ikke negligerer, at det også kan bidrage til din forretning og rent faktisk kan bringe dig til næste niveau, men det gør det bare ikke alene og kan være underordnet, hvis ikke du har styr på hvad du tjener.

Så nu til mit egentlige tip.

Du skal få styr på, hvad du tjener og gøre det tilgængeligt for dem, der kan drage nytte af det – det giver ikke meget, at CFO’en er den eneste, der har det overblik. Første step er selvfølgelig helt overordnet at finde ud af, om du tjener penge, når hele regnestykket bliver gjort op. Herefter kan du begynde at bryde de enkelte elementer op.

Hvad tjener du på dine varer og er der stor forskel fra kategori til kategori? Hvad koster håndteringen af varen? Hvad koster din markedsføring og hvordan er fordelingen på kanaler? Når du til en start ved det, så kan du begynde at finde ud af, hvad en kunde koster (alt efter hvordan du vælger at regne din CAC – Customer Acquisition Cost). Så kan du kigge på, hvilken kanal der skaber flest nye, men også de bedste kunder.

Ovenstående giver dig et rigtig godt overblik og et stærkt udgangspunkt – så kan du altid dykke dybere og tilføje flere lag. Men bare sådan noget som at kigge på håndteringen af varen, og hvor meget hvert enkelt led koster, kan betyde voldsomt meget for, hvad du i sidste ende tjener – og give dig en konkurrencefordel.

Er du en mindre virksomhed, kan det også være en sund øvelse at kigge på dine tools og systemer – bruger du stadig det hele eller står nogle bare at suger penge?

Succes med eCommerce kommer ikke af at være de første til at bruge X eller Y, men til at være de bedste på eksekvering, have styr på sine data og finde ud af, hvor du tjener pengene henne. Godt gammeldags købmandskab går aldrig af mode – og det kan ofte være det, der gør forskellen i det lange løb, men også af og til en overset disciplin.

Så når du har styr på ovenstående, så kan du begynde at implementere alle de andre yderst brugbare tips i resten af denne serie – og for alvor høste frugterne af det.

Micky Weis

Micky har arbejdet med online markedsføring gennem de sidste 10 år. Micky har fungeret som CMO for bla. Tattoodo og Firtal Web A/S, der nyligt blev solgt til Matas.

Ligeledes har han haft fingeren med i et hav af start-ups og mellemstore virksomheder som digital konsulent hos bl.a. Hummel, Organic Basics og ARLA. Micky Weis

Tip #8:

Personlighed skaber troværdighed

Når du scroller ned over dit newsfeed, hvad ser du så?

Du husker det ikke engang, men når du stopper, er det ofte fordi du bliver fanget af noget der fanger dig. De sidste mange år har jeg understreget, at personlighed og dybde vil være et af vores stærkeste våben.

Hvorfor?

Fordi vi bevæger os ind i en tid hvor gennemsigtighed, øjenhøjde, CSR og mange andre ting står på dagsordenen.

Uden det skal blive en flygtig samfundspolitisk snak, vil jeg anbefale at man får kigget sin attribution igennem for at se, hvor meget ens branding påvirker ens salg. Hvor mange brandsøgninger har i pr. måned? Hvor mange assisterende konverteringer kommer fra organisk indsats fra Facebook & Instagram?

Når i sender en pakke ud af døren, gør i så en forskel for modtageren, eller er i blot endnu en kedelig brun pakke, der dumper ned i et PostNord- eller GLS-bur? Man skal turde at give noget af sig selv. Kigger jeg på virksomheder som Molly&My, der sælger tøj til kvinder, som laver film, der direkte afspejler målgrupper, er det spot-on.

Når jeg ser Daniel fra Watery inddrage sig selv i hans markedsføring, ser jeg noget unikt, ingen andre kan tage fra ham. Når jeg ser Myselfie-drengene, der tager rundt og holder fordrag og inddrager folk i dette via Instagram, ser jeg noget personlighed jeg tror folk kan genkende – og ikke mindst gengive.

Jeg tror ikke det er fordi de store e-tailers som ASOS, Zalando mv. vil dø hen, men jeg tror, at hvis man gerne vil vinde over de her enorme online butikker, er det på personlighed.

Og med de værktøjer indenfor attribution og brandgenkendelse – kan vi faktisk også måle på om vores indsats gør en forskel. 

Jacob Bech

Digital Marketing Manager hos Shaping new tomorrow.

Med en kandidatgrad i Kommunikation, og speciale inden for digital markedsføring ved Aalborg universitet, søger han konstant at udfordre tidens tendenser. Hans helt store fokusområder er Marketing Automation, E-Mail marketing, E-commerce skalering og identitetsskabelse.

Hos Shaping new tomorrow praktiserer han disse på hhv. det danske marked, samt en stor håndfuld udenlandske markeder.

Tip #9:

Hvem er du?

Sørg for at personliggøre dit brand, og gør det gennemsigtigt for dine modtagere, hvem du er som afsender. Benyt video og annoncér på flere platforme til at skabe awareness, autencitet og personlighed.

Skab i videoen øjeblikkelig kontakt med et overraskelsesmoment, inden for de første 3 sekunder, således det fanger og fastholder modtagerens opmærksomhed, der i forvejen skal navigere i en enorm nyhedsstrøm på de sociale medier.

Styr på målgruppen

Vær også polariserende i din markedsføring, og sørg for at henvende dig specifikt til din målgruppe. Hvis du appellerer til alle, så ender du med at appellere til ingen. Få styr på din målgruppe, og indstil alle channels til at snakke sammen. Re-marketing flows skal gerne trækkes hele vejen rundt, lige fra din webshop til Google, Facebook og drop-off i din e-mail marketing m.v.

Har du fysiske butikker, så sørg for at kombinere dine offline og online kanaler. Konvertér handlende kunder i din butik til online leads og omvendt. Dette kan f.eks. være via online Gamification elementer, hvor kunderne skal indløse en voucher i den fysiske butik, som de har vundet i dit online spil. Omvendt kan de offline kunder også spille et spil i din fysiske butik, der ender med en online registrering til nyhedsbrevet.

2020 tendenser; Gamification & Hyper-x automation

Gamification er jeg overbevidst om, får en endnu større rolle i 2020, da forbrugeradfærden online er i rivende udvikling. I takt med computerens stigende intelligens, og en bedre sammenkobling af kunstig intelligens (AI) og Machinelearning (ML), er jeg også sikker på, at flere og flere i 2020 vil beskæftige sig med hyper-automation, hyper-targeting, hyper-interaction m.v., da der udfoldes nogle rigtig spændende og nye muligheder for alle os, der arbejder med online annoncering.

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Når du bruger sitet, accepterer du brugen af cookies. Se mere

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk