”Datadrevet Retail Marketing”
Sådan lød overliggeren på seminaret vi, i Heyloyalty, var til i går downtown Aarhus.
Med ord som ”Massemedia udgør stadig basen, men målrettet media bliver vigtigere og vigtigere” gav arrangøren mediebureauet m/SIX os et par ekstra fjer i hatten i vores marketing automation-hverdag.
Vores mange anstrengelser for at give vores kunders kunder mulighed for at levere relevant og individuelt content baseret på deres data, profil og adfærd på webshop og i nyhedsbrevet passer perfekt til, hvad man på seminaret bl.a. argumenterer for.
I den heldigvis behageligt tempererede Turbinehal hvor vi var sat i stævne til seminaret, var det især den store divergens i mellem en retailkædes butikker i landet, der var i fokus – og derfor behovet for segmenteret tilgang. Det være sig kundesammensætning geografisk, demografi osv. Ikke overraskende, og så alligevel. For mange reatilkæder agerer ikke efter den viden. Det afføder også rødder over i e-mail marketing, hvor vi alle ellers er helt på dupperne inden for dynamisk indhold, produktanbefalinger osv. Vi undrer os over, hvorfor der ikke er flere retailere, der benytter sig af at kreere forskellige nyhedsbreve til forskellige målgrupper? Jo, der segmenteres da og man bruger også data – men gør man nu det? I nyhedsbrevet?
Interessant potentiale for virksomheder med stor bredde i sortimentet ved brug af relevant og individuelt content
For nu at tage eksempelvis et byggemarked, så kunne de med fordel fint sende link til tilbudsavisen til alle sine nyhedsbrevsmodtagere, og samtidig sørge for – via et segmenteret produktfeed – at beboere på Nørrebro i højere grad ser produkter vedr. Urban Gardening, mens modtagerne i Tønder (typisk med villa og have) får plæneklippere og store gasgrill præsenteret. Det kræver et minimum af data, og effekten ville være interessant nok at teste på. Mon ikke ROI’en ville være længe hjemme her?
I vores egen verden kan vi tage diskussionen med de mange reatilkæder, der bruger Heyloyalty for at se, om ikke vi skal være mere nysgerrige på hvordan vi udnytter vores værktøj. Hvorfor skulle en tabt kurv-trigger fx ikke målrettes forskellige segmenter? Folk i Tønder ville formentlig ikke tage skidt imod et ’Mojn’ – blot for at nævne én lavpraktisk forandring.
Måske det kunne kombineres med onsite produktanbefalinger, som tager udgangspunkt i data – fx geogratiske, hvis/når vi allerede ved at lokationsbestemte forhold, kundesammensætninger, boformer m.m. har afgørende indflydelse på salg af visse varer. På samme vis bør vi i højere grad variere budskaberne i fx Facebook-annoncerne. Ofte oplever vi at det er samme budskab til alle, men at sortimentet fra butik til butik (fx pga. pladsforhold) er det, man differentierer indholdet i markedsføringen på.
Her taler vi jo om markedsføring indefra og ud, mens det i stedet burde være omvendt på alle kanaler: hvad har kunderne brug for.
Så lad os få mere indsigt i målgrupperne, mere data tilgængeligt – og flere glade kunder, der køber mere og mere. Vi kan ligeså godt benytte lejligheden til at spidse pennen og gøre os mere umage, når ‘ham den store’ der starter med A kommer buldrende og se det som en super chance for at gøre det vi gør, endnu bedre
By the way: Vi må hellere starte med at feje for egen dør først og se, om nogle af de mange (heldigvis glade) kunder vi har, er med på at udfordre dataene.