Leadgenerering
Bliv her klogere på, hvordan du effektivt indsamler leads og konverterer dem til betalende kunder
Leadgenering – en forudsætning for e-mail marketing
Leadgenerering handler om at identificere potentielle kunder. Det handler ikke om at få dem til at handle eller tage kontakt her og nu, men om at få en krog i dem, så de på et senere tidspunkt konverterer til kunder.
Her på siden kan du blive meget klogere på leadgenerering. Vi kigger bl.a. på, hvorfor leadgenerering bør være et fokusområde hos dig, hvordan du helt konkret kan generere leads, og hvad du skal stille op med de leads, du får fat i.
Kort og godt fortæller vi dig alt, hvad der er værd at vide om leadgenerering.
Hvad er et lead?
Inden vi for alvor kommer i gang, skal vi lige have defineret, hvad et lead egentlig er.
Et lead er en person, der har vist interesse for dine produkter eller ydelser. Vedkommende er ikke klar til at handle eller tage kontakt lige med det samme, men udviser alligevel i en eller anden grad interesse for din forretning. Han eller hun kan derfor betegnes som et lead – eller på dansk: kundeemne. Et lead er altså en potentiel kunde.
Lad os tage et eksempel fra den fysiske verden. Du slentrer ned ad gågaden og spotter en hyggelig delikatesseforretning. Du går ind i butikken, går lidt rundt og får dig en smagsprøve på en udsøgt pesto. Du er nu en potentiel kunde. Du har endnu ikke handlet, og du gør det måske heller ikke, men du har udvist interesse for forretningen og dens produkter, og derfor kan man betegne dig som et lead.
I den digitale verden bliver man et lead, når man fx downloader et white paper eller tilmelder sig en kundeklub. Her opgiver man som regel sit navn og sin e-mailadresse, og det viser, at man i en eller anden udstrækning er interesseret i den pågældende forretning.
I den digitale verden bliver du et lead, når du fx:
- Downloader et white paper
- Tilmelder dig et nyhedsbrev
- Melder dig ind i en kundeklub
- Tilmelder dig et webinar
- Deltager i en konkurrence.
Download vores white paper om leadgenerering
Hvorfor er det relevant at skaffe leads?
Det er relevant at skaffe leads, fordi du derved kan trylle potentielle kunder om til betalende kunder. Der er uden tvivl mange potentielle kunder, der besøger din side, men ikke har tid til, brug for eller råd til at købe dine produkter eller services her og nu. Det betyder ikke, at de ikke er interesserede, og derfor gør du klogt i at få en krog i dem, så de på sigt kan blive til betalende kunder.
Hvis ikke du arbejder med leadgenerering, risikerer du, at potentielle og interesserede kunder besøger dit site, men aldrig konverterer til betalende kunder af den simple grund, at de har brug for lidt mere tid, information eller incitament, før de er klar til at konvertere.
Det er altså relevant at skaffe leads for at udnytte det faktum, at de besøgende er interesserede i din forretning – også selvom de ikke er interesserede i at handle med det samme. Ved at pleje dine leads kan de på sigt blive kunder, hvilket vi skal kigge nærmere på lidt længere nede på siden. For nu skal vi beskæftige os med, hvad leadgenerering helt lavpraktisk er.
Hvad er leadgenerering?
Leadgenerering – eller lead generation – handler om at indsamle informationer om de potentielle kunder, der besøger din side. Typisk vil du gerne have fat i den potentielle kundes navn og e-mailadresse. Får du disse informationer, kan du nemlig kontakte dit lead og sørge for, at vedkommende på sigt bliver til en betalende kunde.
Du kan få fat i de potentielle kunders informationer på flere forskellige måder, men det kræver som regel en form for lokkemiddel. Der er naturligvis kunder, der tilmelder sig dit nyhedsbrev – og dermed bliver til leads – af den simple grund, at de godt kan lide dig og din forretning. Du skal dog næppe forvente, at du kommer til at svømme i leads, hvis du ikke tilbyder de besøgende en gulerod for at videregive deres oplysninger.
Driver du en webshop, vil du typisk generere leads ved at tilbyde de besøgende en rabatkode, fri fragt på deres første ordre eller lignende ved tilmelding til dit nyhedsbrev. I nogle tilfælde kan det også være relevant for B2B-virksomheder, men ellers er det primært ved leadgenerering hos B2C, at det giver mening med gulerødder.
B2B-leadgenerering er som regel lidt en anden sag. Her vil du typisk lokke kontaktinformationer ud af de besøgende ved at tilbyde dem gratis viden. Det kan fx være adgang til et webinar, download af en e-bog eller lignende.
Der er naturligvis eksempler på B2C-forretninger, der også med fordel kan bruge gratis viden som lokkemiddel til deres leads, og omvendt kan rabatter også give mening at arbejde med i visse B2B-virksomheder. Generelt er viden dog et klassisk lokkemiddel hos B2B-virksomheder, imens besparelser typisk benyttes hos B2C.
Typiske lokkemidler til leadgenerering hos B2B:
- e-bøger
- webinarer
- guides
Typiske lokkemidler til leadgenerering hos B2C:
- konkurrencer
- rabatkoder
- kundeklubber
Sådan kan du effektivt generere leads på din hjemmeside
Du kan skaffe leads på forskellige måder – både online og offline. Det kan du læse meget mere om i vores white paper om leadgenerering.
Online kan du bl.a. beskæftige dig med leadgenerering på Facebook, Instagram og LinkedIn, og derudover kan du naturligvis arbejde med at generere leads direkte på dit site. Det skal vi kigge nærmere på nu.
På din hjemmeside kan du bl.a. generere leads ved at have en tilmeldingsformular til dit nyhedsbrev i footeren. Her kan det enten være op til den besøgende selv at tilmelde sig, eller du kan tilbyde en form for belønning – fx en rabatkode.
Foruden at du kan tilbyde rabatter eller andre goder, kan du også vælge at forsøge at få folk til at melde sig ind i din kundeklub. Derved bliver de også til leads, der (på sigt) kan blive betalende kunder.
Eksempel på tilmeldingsformular til medlemsklub på zizzi.dk.
Pop-ups og slide-ins til leadgenerering
Foruden at du kan have diverse statiske tilmeldingsformularer på din side, kan du også med fordel oprette en række dynamiske af slagsen. Til det kan du bl.a. bruge vores Heyoverlay-modul eller gøre brug af vores samarbejdspartner, Sleeknote.
Eksempel på pop-up på takeoffer.dk.
Med Heyoverlay kan du lave pop-ups, landingssider og sticky bars, der kan styrke din leadgenerering.
Sleeknote kan på samme måde benyttes på mange forskellige måder – du kan eksempelvis opsætte dynamiske pop-ups og slide-ins til leadgenerering.
Du bestemmer selv, hvornår en pop-up eller slide-in skal dukke op. Du kan fx bestemme, at vinduet skal komme frem, når den besøgende har været på din side i X antal sekunder eller har læst Y % af teksten på siden. Du bestemmer også selv, om den samme formular skal dukke op, hver eneste gang en kunde besøger din side, eller om den samme kunde kun må se en pop-up eksempelvis tre eller fire gange. På den måde kan du skræddersy dine pop-ups, så de giver mening for både din forretning og dine kunder.
Laver du en pop-up i enten Heyoverlay eller Sleeknote, kan den bl.a. dukke op, når den besøgende:
- Gør anledning til at lukke din side ved at føre musen op mod hjørnet
- Har været på den samme side i X antal sekunder
- Har vist interesse for en specifik produktkategori
Design, tilpas og juster dine pop-up-vinduer
Hvis vi skal lægge kortene på bordet, er det ikke alle, der umiddelbart er fans af pop-ups. Nogle anser dem nemlig for at være både forstyrrende, irriterende og påtrængende. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Du kan nemlig – som nævnt – tilpasse dine pop-ups på forskellige måder, så dine besøgende ikke kommer til at finde dem anmassende.
Første step er at opsætte nogle regler for dine pop-ups (eller slide-ins), som gør, at den samme bruger ikke bliver bombarderet med vinduer, vedkommende skal forholde sig til. Fx skal der naturligvis ikke dukke en pop-up eller en slide-in op om dit nyhedsbrev, hvis den besøgende allerede er tilmeldt. Derudover kan det fx give mening at opsætte dine formularer, så en besøgende kun får vist den samme formular X antal gange. Har den besøgende set din pop-up fem gange uden at reagere, er det nok tegn på, at vedkommende ikke er interesseret. Derfor kan du med fordel pakke din formular væk, så du ikke ender med at gøre den besøgende irriteret.
Ved at opsætte diverse regler for dine pop-ups og slide-ins, sikrer du, at du skaber den bedst mulige brugeroplevelse og får så mange leads som muligt.
Foruden at du selv kan tilpasse reglerne for dine formularer, gælder det selvfølgelig også, at du selv kan designe dem. Med en drag and drop-menu kan du tilføje, fjerne og justere delelementer af din formular og derved sikre, at den matcher din virksomheds visuelle identitet og sender det ønskede budskab.
Både design og regler for formularerne kan nemt ændres løbende. Finder du fx ud af, at folk ikke er klar til at abonnere på nyhedsbrev efter fem sekunder på din side, men derimod efter ni sekunder, ændrer du blot i de betingelser, der er sat op for din pop-up eller slide-in. På den måde kan du hele tiden finjustere dit setup, så du får så mange (kvalificerede) leads som muligt.
Det kan aldrig gå værre end galt, så kast dig ud i leadgenereringen
Har du aldrig arbejdet med leadgenerering gennem pop-ups og slide-ins før, kan det selvsagt være svært at vide, hvordan projektet skal gribes an. Heldigvis kan du finde glimrende guides til, hvordan du opsætter gode pop-ups rundt omkring, og ellers handler det ganske enkelt om at prøve noget af. Det kan aldrig gå værre end galt, og worst case-scenariet er, at du ikke genererer nogen leads på dine pop-ups. Så justerer du dem – måske flere gange – og pludselig begynder de at virke.
Benytter du Sleeknote til leadgenereringen, kan du se, hvor høj konverteringsrate de enkelte formularer har, og det er dermed nemt at se, om en specifik formular fungerer eller ej. I Heyoverlay kan du på samme måde se nøgletal for dine overlays; her sætter du specifikke mål og du kan løbende se, hvordan dit overlay klarer sig. Er konverteringsraten lav, skal du måske forsøge dig med et andet billede, en anden tekst eller nogle andre farver.
Netop fordi du sort på hvidt kan se, om en formular virker efter hensigten eller ej, er det nemt at optimere leadgenereringen løbende, og det gælder derfor også bare om at komme i gang og forsøge sig med nogle forskellige ting. Der er naturligvis nogle ting, der som regel fungerer godt i pop-ups og slide-ins, men i sidste ende afhænger det af dine besøgende og din forretning, hvad der virker bedst.
Det gælder som regel, at følgende fungerer godt i pop-up-vinduer og slide-ins:
- Visualisering af det tilbud, du har til vedkommende
- Billeder – gerne af mennesker
- Countdowns, hvis der er en form for tidsfrist
Bliv klogere på integrationen mellem Heyloyalty og Sleeknote
A/B-test dine formularer, så de altid står knivskarpt
Hvis du ikke blot hovedløst vil prøve forskellige ting af i dine formularer, kan du med fordel benytte dig af A/B-tests – også kaldet splittests. Her opsætter du to forskellige versioner af den samme formular og justerer blot på et enkelt delelement. For eksempel har du måske to ens formularer med to forskellige billeder. Det kan også være, overskrifterne på de to formularer er forskellige, eller at der på den ene formular står ”Tilmeld mig nyhedsbrevet” på knappen, imens der på den anden står ”Ja tak, jeg vil gerne modtage nyheder fra Din Virksomhed”.
Ved at lade to næsten ens formularer køre sideløbende, kan du se, hvilken af de to der performer bedst. Kan du efter nogle uger se, at en blå formular virker langt bedre end en grøn, er det naturligvis den blå, du fremover skal køre med. Så kan du herefter justere på fx overskrifterne for at finde ud af, hvad der fungerer allerbedst på dette punkt.
Kører du løbende A/B-tests på dine formularer, sikrer du dig, at de konverterer så godt som muligt. Fremfor at du blot skal benytte din mavefornemmelse til at afgøre, hvad der skal stå på din pop-up, eller hvilken farve knappen skal have, kan du ud fra iskolde data se, hvad der fungerer bedst for dine kunder og herefter tilpasse ud fra det.
Få mest muligt ud af dine splittests ved at sætte dem i system
Du vil naturligvis gerne have mest muligt ud af dine A/B-tests, ikke sandt? Derfor bør du sætte din testindsats i system.
Lav fx et regneark, hvor du noterer tidsperioden for A/B-testen, hvad du har testet på og resultatet af din test. Splittests er et værktøj, du med fordel løbende kan benytte til leadgenereringen, og derfor kan du lige så godt først som sidst skabe et overblik over, hvad du har testet på, og hvad disse tests har vist.
Måske kan du huske nu, at du har undersøgt, hvilken farve knap kunderne reagerer bedst på, men det er der ikke nogen garanti for, at du kan om syv måneder, når du har testet 48 forskellige ting på forskellige pop-ups og slide-ins.
Nedenfor får du et simpelt eksempel på, hvordan du kan holde styr på dine A/B-tests:
FORMULAR
TESTPERIODE
VERSION A
VERSION B
VINDER
POP-UP PÅ FORSIDEN
1/1-2021-31/1-2021
Grøn tilmeldingsknap
Gul tilmeldingsknap
Version B
POP-UP PÅ FORSIDEN
1/2-2021-28/2-2021
Billede af produkter
Billede af person
Version A
POP-UP PÅ FORSIDEN
1/3-2021-31/3-2021
Overskrift: “Tilmeld dig, og få 20 % rabat på første ordre”
Overskrift: “Tilmeld dig, og få 20 % på første ordre ved at tilmelde dig nyhedsbrevet”
Version B
Når du splittester, er det vigtigt at huske, at du altid kun må teste på en ting ad gangen. Det nytter ikke noget, hvis du har to pop-ups med både forskellige baggrundsfarver og forskellige overskrifter, for hvordan kan du så vide, hvilken af faktorerne der er udslagsgivende i forhold til konverteringsraten? Det gælder altså om altid kun at finjustere en ting ad gangen. Du skal derfor væbne dig med lidt tålmodighed, når det kommer til at opsætte de bedste formularer til leadgenerering.
Tålmodigheden skal igen findes frem, når det kommer til testperioden for en specifik formular. Din pop-up skal nemlig vises til en vis mængde besøgende, før du kan konkludere noget på baggrund af den. Er din pop-up kun blevet vist til 12 personer, er der meget stor usikkerhed forbundet med testresultatet, så sørg for, at der kommer en god portion mennesker igennem, før du konkluderer noget.
Hvor mange der helt konkret skal igennem, før du kan konkludere noget på en A/B-test, afhænger af trafikken på din side. Har du mange besøgende, kan du måske nøjes med at splitteste på den samme ting i en uge eller to, hvorimod det i andre tilfælde kan være nødvendigt at lade den samme test køre i en måned eller mere for at kunne danne sig et retvisende billede af, hvilken af de to udgaver der fungerer bedst.
Konvertér dine leads til betalende kunder ved hjælp af e-mail marketing
Når nu du har fået indsamlet en masse potentielle kunder, er næste step naturligvis at gøre dem til betalende kunder. Det gør du ved at pleje – eller ”nurture” – dem.
At pleje dine kunder handler i bund og grund om at holde dem til ilden. Du skal sørge for, at de ikke glemmer dig og din forretning, men at de derimod bliver mere og mere interesserede. Det kan du eksempelvis gøre gennem diverse automatiserede e-mailflow og nyhedsbreve.
Ved kontinuerligt at kontakte dine mange leads kan du på sigt gøre dem til betalende kunder. Derudover kan du opbygge kundeloyalitet, og der er således flere gode grunde til at arbejde med e-mail marketing [Link til siden om e-mail marketing] i forbindelse med modningen af dine leads.
Når du sørger for at stay in touch med dine mange leads, kan du konvertere dem til kunder og måske endda til brandambassadører. Samtidig kan dit e-mail marketing-setup hjælpe dig med at luge ud i dine leads, så du bruger din tid og energi på den mest hensigtsmæssige måde.
Du vil hellere have få varme leads end en masse halvlunkne eller kolde af slagsen, og derfor kan du med fordel udnytte mulighederne for at sortere ud i dine leads igennem Heyloyalty. Når du får sorteret fårene fra bukkene, kan du nemlig fokusere endnu mere på at konvertere de leads, der faktisk er konverterbare.
Direkte integration imellem Sleeknote og Heyloyalty
Du får ikke noget ud af et lækkert e-mail marketing-setup, hvis ikke du har nogle leads at sende dine automatiserede flow eller gode nyhedsbreve til. Omvendt får du heller ikke noget ud af at indsamle en masse leads, som du ikke efterfølgende gør en indsats for at konvertere til betalende kunder.
Leadgenerering og lead nurturing går således hånd i hånd, og derfor er integrationen mellem Sleeknote og Heyloyalty heller intet mindre end a match made in heaven.
Den direkte integration betyder, at du nemt kan føre dine leads ind i vores platform, hvor du kan pleje dem, så de ender med at gå fra at være potentielle kunder til at være betalende kunder.
Vores mange forskellige automationsmuligheder gør det nemt at holde kontakten, og derudover kan du naturligvis nemt og hurtigt opsætte flotte nyhedsbreve, som hjælper dig med at bevare dine leads’ interesse. Vil du prøve kræfter med leadgenerering og lead nurturing? Så prøv Heyloyalty gratis allerede nu.