E-mail marketing Minikursus #2 – Valg af system: Find det rigtige værktøj, der passer til dig og dine ambitioner

Læsetid: 8 minutter

Velkommen tilbage. I dag deler vi vores erfaringer omkring valg af e-mail marketingsystem til dine nyhedsbreve.

Du får en række tommelfingerregler og best practice input, så du ikke går galt i byen. Landskabet over forskellige mailsystemer er nemlig mildest talt broget. Det er svært at sammenligne priser og funktioner. Nogle er skræddersyede til e-commerce, mens andre er mere mainstream og generelle.

Vi prøver her at navigere for dig, så du let(tere) finder vej. Hvad der er det rigtige for dig, er ikke altid det rigtige for andre, men der er en masse fællesnævnere, du kan bruge.

Tommelfingerregler – spørgsmålene, du skal stille:

  1. Er systemet brugervenligt – med guides der hjælper dig hurtigt i gang?
  2. Kan du ringe og maile til supporten? Og på dansk?
  3. Giver det dig adgang til købs- og besøgsdata (via integration til din webshop) som du kan bruge til at personificere dine nyhedsbreve?
  4. Funktioner – hvilke muligheder får du? Er de for avancerede og får dig til månen – eller er de i øjen- og jordhøjde med dig?
  5. Bliver systemet omtalt positivt i relevante medier (Facebook-grupper, branchen etc.)?
  6. Bruges systemet af store kunder/brands, som automatisk hæver kvaliteten – og som du kan lære af?
  7. Er der styr på teknikken, leveringssikkerheden og dine data? GDPR, ikke mindst?
  8. Kan du tilpasse funktionerne, skabelonerne og datafelterne, hvis DU vil?

Ad. 1 – Brugervenligt – hvor vigtigt er det?

Du har travlt. Og sjældent tid til virkelig at ’nørde’ med nye systemer. Som mange andre kan du gøre, som du altid har gjort ud fra devisen ’if it ain´t broken, don’t fix it’.

Men siden du læser med her, er du i bevægelse, og dermed åben for at kigge i nye retninger. Og det er ikke så lidt!

Men uanset hvor meget værdi, du kan få ud af et nyt system, er det som altid pivvigtigt, at det komplekse og avancerede er gjort let. At læringskurven ikke er for stejl. Du skal kunne komme hurtigt i gang, fordi det er brugervenligt og intuitivt. Her gør det en stor forskel, hvis systemet er på dansk. Det gør det hele lettere at forstå, komme i gang og i mål.

Og så gør det ikke noget at visse tekniske dele kræver en smule opsætning i starten, for når udbyttet længe overstiger indsatsen, gør det mindre.

 

Ad. 2 – Supporten – på dansk?

Har du først oplevet at kunne ringe til supporten, hvor dit opkald samtidig blev taget seriøst og med det samme, er der ofte ingen vej tilbage. Hos Heyloyalty har vi mødt mange brugere, der synes det var fantastisk at slippe for at forklare sig på engelsk, for derefter at skulle vente i dage på svar (på engelsk).

Tænk over, hvad du (og dine kolleger) har brug for. Er det ok blot at sende mail til supporten? Er det afgørende at der er en chatfunktion hvor der svares hurtigt? Giver det tryghed I kan løfte røret og få her-og-nu repsons? Er det en udfordring at skulle formulere sig på engelsk fx, når der er tale om tekniske spørgsmål? Og forstå svarene efterfølgende?

Hav det in mente, når du sætter kryds ved et nyt system. Det betyder mere end du regner med.

Ad. 3 – Hvad betyder det, at din webshop er integreret med dit e-mail marketingsystem?

De mange data du har på kunderne, og de digitale fodspor du tracker, når dine kunder besøger din webshop, kan bruges i din kommunikation, når din webshop er integreret med dit e-mail marketing-systemet.

Dvs. du kan bruge din viden og dine data til at skræddersy indholdet direkte til den enkelte baseret på deres adfærd, så du ikke bare sender, hvad som helst, til hvem som helst.

Send Louise fra Aalborg det, hun er interesseret i

Du kender det helt sikkert fra dig selv. Din dag bliver ikke markant bedre, når du får et ligegyldigt nyhedsbrev med produkter, du finder vildt uinteressante…

Sender du derimod indhold, der er relevant og tilpasset den enkelte modtager, og de interesser og den adfærd denne har, fastholder du ham/hende i langt højere – og sælger (mere). Fx via produktanbefalinger. Effekten er i øvrigt længe dokumenteret.

Allerede i 2016 fandt man, at “Automated email messages average 70.5% higher open rates and 152% higher click-through rates than “business as usual” marketing messages.” (Epsilon Email Institute). Og gæt selv om de tal ikke kun er steget?

I en travl hverdag giver det jo ikke mening at få et tilbud på en sandkasse, hvis du bor på 4. sal (og har oplyst webshoppen om det), men udnytter du fx, at din nyhedsbrevsmodtager Louise Nielsen fra Aalborg har set på en specifik bluse, tre gange inden for de sidste syv dage, er sandsynligheden for, at du sælger den til hende meget større, end hvis du ikke bruger adfærden.

Bruger du et e-mail marketingværktøj, uden en dyb integration og dermed adgang til de mere effektive købs- og besøgsdata, misser du dit potentiale. Men det kræver tid og åbenhed for nyt. Du skal også være parat til at hæve dine ambitioner, som sandsynligvis ikke er et problem for dig, der allerede er godt på vej, fordi du læser med her 😉

Ad. 4 – Funktioner

Her ser du nærmere på de taktiske og operationelle muligheder, du er på jagt efter. Det kan være alt fra tracking af adfærd, mulighed for at lave skræddersyede skabeloner, om du kan bygge serier af mails/sms’er i et flow baseret på om dine medlemmer klikker/ikke klikker, mulighed for at sende sms’er, brug af automatiske beskeder, produktfeeds osv.

Vær også opmærksom på fx

  • Hvordan kan du arbejde med e-mail skabeloner?
  • Hvilke muligheder har du for (let) at opbygge automatiserede e-mail (og evt. sms) flows – altså serier af mails der hænger sammen?
  • Hvilke tal og statistikker har du adgang til? Ikke mindst – Google Analytics
  • Kan du indsætte produkter direkte fra produktkataloget på webshoppen i dit nyhedsbrev (for at spare tid og minimere fejl) osv.?
  • Er funktionerne tilpasset e-commerce, så du kan bruge dem til at understøtte kunderejsen?

I nogle systemer kan du – populært sagt – nærmest svejse under vand. Men det er absolut de færreste der har brug for det, når de skal sende et nyhedsbrev… Vær sikker på, at at de vigtige funktioner du skal bruge, er til at forstå og til at forstå at bruge.

 

Ad. 5 – Positiv omtale

Hvad siger de ’andre’ derude? Spørg i branchen. Kontakt evt. systemet og hør om du må ringe til nogle af deres kunder og høre hvad de siger. Holdninger er der nok af, men all time high sælgerne – ambassadørerne – er og bliver dem, der selv har prøvet varen.

Ad. 6 – Er der store kunder, der løber forrest til din fordel?

Er der i forvejen store og kendte virksomheder på kundelisten, er der normalt en pæn chance for, at du kan høste frugterne. Qua deres størrelse lægger de pres på at få udviklet funktioner, som du også får adgang til. Det betyder ikke at du – i forhold til dem – har svært ved at få hjælp. De er ofte selvkørende, men går ofte forrest i udviklingen.

 

Ad. 7 – hvad med leveringssikkerheden, GDPR osv.?

Ingen tvivl om at disse umiddelbart kedelige parametre kan være afgørende for dig. Undersøg fx om der er styr på databehandleraftaler osv. Jo mere procesorienteret og professionelle de fremstår, jo bedre er fundamentet.

 

Ad. 8 – kan du tilpasse funktionerne, skabelonerne og datafelterne

Mange systemer har et hav af ganske fine skabeloner/templates, der passer til de fleste behov. Indimellem er der dog brug for at kunne skævvride tingene. Dit marked er måske en smule anderledes end hvad de gængse muligheder giver adgang til. Det kan være du gerne vil noget ekstra. Ændre på designet, formularer, datafelter osv., så du udnytter systemet optimalt. Du skal fx helst kunne tilføje de datafelter, der giver mening for dig og dine kunder, så du kan målrette din kommunikation derefter. Det skaber større chance for at fastholde medlemmerne, fordi du sender relevant info til dem.

Så: Undersøg gerne hvor grænserne går – og hvad du gør, hvis du kommer ‘derud’. Køber du adgang til en lukket boks, eller kan du betale dig til større armbevægelser? Vær konkret når du spørger. Så får du et mere præcist svar – og forhåbentligt også en god sparring.

MailChimp – de facto standarten?

At mange webshop-ejere har valgt MailChimp som de facto e-mail marketingværktøj, blot fordi mange ligesindede har valgt det før dem. Det gør det dog ikke nødvendigvis til det bedste valg – for dig. MailChimp er dygtige, og der er en årsag til, de har rigtigt mange kunder. Men systemet har også sine begrænsninger – ikke mindst da det ikke er dybt integreret som standard med webshoppen med adgang til købsdata osv.

Det er ikke et korstog mod et alternativt system, som for mange er det oplagte valg. I stedet klæder vi dig på til at stille de rigtige spørgsmål, for måske vægter du dansk kundeservice højere? Måske kender du det, du har og er glad for det?

Vær nysgerrig og prøv forskellige systemer

Mange systemer har en gratis konto, som du kan prøve. Giv det en chance og kontakt evt. supporten, hvis du er i tvivl om noget. Så får du også en fornemmelse for, om systemet passer til dig.

Tag også et kig på økonomien. Hvordan er systemets prisstruktur? Skal du konstant forholde dig til tilkøbsmoduler, eller er det hele med? Med andre ord: kan du vokse i systemet?

Prøv danske Heyloyalty gratis

Vi foreslår (no surprise ;-)), at du prøver en Heyloyalty-konto, fordi du med en Freemium-konto frit kan prøve, om det er noget for dig. Heyloyalty er i øvrigt allerede integreret dybt med en lang række webshops – herunder de mest populære danske, som giver dig mange fordele.

Kort opsummering af dagens vidensindsprøjtning:

Hvordan vælger du det rigtige system? Det fik du i dag en masse indspark til. De tre nok vigtigste faktorer er:

  1. Er supporten på dansk?
  2. Er systemet brugervenligt
  3. Har du mulighed for at bruge købs- og adfærdsdata i kommunikationen. Dvs. er systemet integreret med din webshop.

Så er der et hav af andre parametre, som bestemt ikke er ligegyldige, men så har du pejlemærker. Det er fx ikke ligegyldigt, om systemet har fokus på e-commerce, eller det er en hybrid, der prøver at tilgodese alle brancher i bred forstand.

Snup en gratis demo, og giv 2-3 systemer en fair chance. Hør i branchen om der er erfaringer, du kan læne dig op ad, og vær nysgerrig på cases. Ring – hvis muligt – og få en snak med folkene bag.

Note: Du kan møde forkortelsen ESP (Email Service Provider). Det er blot et andet udtryk for et system, der sender nyhedsbreve.

 

Næste lektion #3 – modtagerne

Du bliver klogere på, hvor og hvordan du opsamler de vigtige nyhedsbrevsmodtagere. Dem, der har sagt ja tak til at høre fra dig…

Heyloyalty blog

Få indblik i vores marketing automations og bliv inspireret gennem vores mange blogindlæg omkring både cases, og guides, samt tips og tricks lige her!

Black Friday 2022

BLOG

Sådan forbereder du din e-mail marketing til Black Friday
Læs blogindlæg

iOS 15 update 2021

CASE

Managed solution hjælper Perleshoppen med at spare tid
Læs blogindlæg

5 automations der øger din bundlinjen

BLOG

5 automations der øger bundlinjen
Læs blogindlæg