Access-Control-Allow-Origin: www.heyloyalty.com

E-mail marketing Minikursus #4 – Sørg for at opsamle data

Læsetid: 6 minutter
dataopsamling

Tager dit marketingarbejde og kommunikation udgangspunkt i den adfærd dine læsere har? Med dataopsamling vinder du. 

Så kort kan det siges, og årsagen er lige til højrebenet:

Dine læsere forventer i dag, at du kender dem og kender til deres interesser i bred forstand. Konsekvensen – når du ikke gør det – er ikke at de afmelder sig dit nyhedsbrev. De bliver typisk inaktive. Skuffede og ligeglade. Det sviner tilmed din statistik i sidste ende, så der er al mulig grund til at gøre dig umage.

Når du bruger dine data, føler læseren, at du skriver til ham eller hende. Bruger din viden til at give værdi og sikre dig, at du gør dig fortjent til opmærksomheden.

Hvilke data skal du samle op?

Stamdata som fornavn, efternavn og e-mail adresse er åbenlyse. Det er dem, du uden at blinke med enten det højre eller venstre øje har styr på. Nogle e-købmænd vælger at gå med mailadressen alene, når læsere skal tiltrækkes, og det fungerer også. Til en start.

Men vil du sætte fart på din forretning og indtjening, kommer du ikke uden om, at du skal have flere data på medlemmerne. Bl.a. deres købs- og adfærdsdata, fordi historikken forærer dig ufattelig høj værdi.

”Men hvordan får jeg (flere) data på mine medlemmer?”

Tak fordi du spørger. Det er der en række klare svar på og kan bl.a. typisk være:

  1. Et udvidet velkomst-/opdateringsflow: Bed dine medlemmer om at fortælle mere om sig selv (med sigte på personaliseringen). Brug fx konkurrencer/kampagner til at ramme dine medlemmer
  2. Tracking i webshoppen: Sørg for, at al trafik opsamles, så du kan bruge den til at give dine medlemmer en mere personlig oplevelse.

Det er på ingen måde raketvidenskab at skaffe yderligere data, men fundamentet skal være på plads. Fundamentet her er dit e-mail marketingsystem, for det er basen. Det skal opsamle data, så du kan segmentere på det efterfølgende (det kommer vi tilbage til). Hvilke nyhedsbreve åbnes, hvilke links klikkes der på, omsætning etc.

Hvad siger GDPR og juraen?

Men efter 25. maj 2018 hvor Persondataforordningen trådte i kraft, er det vigtigt, at du ikke indsamler data, du ikke regner med at bruge. Man skal helst og gerne i samtykket redegøre for, hvilke data man indsamler om kunden og hvorfor. Der er en lang række regler du skal have styr på, så vær opsøgende på reglerne og kontakt gerne en advokat, så du er klædt rigtigt på.

Bøderne der er varslet giver al mulig grund til, at du gør dig umage.

Opdateringskampagnen giver flere data på dine kunder

Om du laver en decideret opdateringskampagne, eller inkludér en opfordring i nyhedsbrevet til at medlemmerne deler mere om sig selv betyder mindre. Formålet forstår de fleste: jo mere du ved om medlemmet, jo lettere er det at sende relevant indhold til den enkelte.

Når du sender din opdateringskampagne, sørger du for at linke til en opdateringsformular. I det øjeblik dine medlemmer klikker her, bliver de mødt af en formular, hvor de bliver bedt om at udfylde relevante felter.

Fx kan du bruge

  • Fornavn
  • Efternavn
  • Interesser
  • Boligform (lejlighed, villa, rækkehus…)
  • Køn
  • Børn
  • Fødselsdato
  • Postnummer

Har du et byggemarked og sælger du havemøbler, kan du let spare Hr. og fru Etagebeboere på 4. sal for et godt tilbud på et ellers lækkert 12 personers bord- og bænkesæt i lærketræ. Hvis du vel at mærke kender deres boligform. Til gengæld vil hr. Husejer lægge varen i kurven med et smil på læben – og du har med ét glædet begge parter, der dermed fastholdes som medlemmer i nyhedsbrevet – fordi du segmenterer i respekt for dem og hvor de er i deres liv.

Boligformen er dermed dét kriterie der gør, at du rammer spot on. Og markedsfører du produkter til hhv. mænd og kvinder, kan du med fordel sende budskaberne i hver sin retning. Til glæde for alle.

Onsite adfærd

Det er ofte afgørende for din forretning, at du også opsamler adfærd via webshoppen. Det kan du gøre via et trackingscript

Trackingscriptet opsamler afgørende data til dig

Implementerer du et trackingscript, der opsamler medlemmernes adfærd, får du foræret et hav af muligheder. Du kan ikke alene bruge besøgsadfærden, men også købshistorikken, til at lave awesome triggers baseret på den enkeltes handlinger.

I nogle webshops skal du selv sørge for at finde og installere et script – i andre er det gjort for dig.

Flere nyhedsbrevssystemer har integrationer til de populære webshops, og det giver webshopejerne en lang række fordele. Hos Heyloyalty har vi fx integreret mod de største danske webshops – fx DanDomain, ScanNet, SmartWeb og Wannafind. Vores trackingscript er implementeret automatisk og arkiverer alle digitale fodspor medlemmerne foretager. E-købmænd med disse webshops kan hurtigt og effektivt bruge data til sende personificeret indhold.

Effektive triggers skaber omsætning

Talrige undersøgelser har længe dokumenteret det – og slået det fast med syvtommertøm:

Marketing automation og dermed triggers er højeffektive. Åbnings- og konverteringsrater ligger markant højere end traditionelle mails. Og folk i branchen indikerer tydeligt, at alle kun ser en stigning i brugen af triggers.

De kan bl.a. bruges til:

  • serviceunderstøttende budskaber som ’tak for dit køb’ og tabt kurv-triggeren, der får ca. 10% af kunderne tilbage til kurven som betalende kunder
  • som aktivitetsskaber, når en kunde har set en vare/kategori fx tre gange på syv dage
  • som winback i de tilfælde, når en kunde ikke har vist sig i webshoppen i x dage osv.
  • og mange andre – kun fantasien sætter grænsen for brugen

Købs- og besøgshistorikken giver dig uanede muligheder. Fx automatiske triggers sendt på baggrund af køb af et specifikt produkt, du kan supplere med yderligere input eller relaterede varer omkring. Det kræver integration mellem webshoppen og e-mail marketingsystemet, men det giver pote.

Målrettede produktanbefalinger baseret på tidligere adfærd og look alike-målgrupper

En anden vigtig faktor for din indtjening og dine medlemmers tilfredshedsbarometer er, når du via nyhedsbrevet serverer dem produkter (og nyheder for den sags skyld), som de har vist de elsker (eller forbruger). Men det kan du læse mere om her.

Velkomst- og opdateringsflow hjælper dig med at hente flere data

Vi anbefaler, at du sætter et velkomst-/opdateringsflow op. Det har to klare fordele:

  1. Du får taget godt imod dine nye læsere og giver dem kredit for, at de har sagt ”ja tak” til at blive en del af din professionelle ’familie’.
  2. Åbningsraterne på velkomstmails typisk ligger på +80%, hvilket også ofte betyder et fint salgspotentiale
  3. Et opdateringsflow giver gode muligheder for at bede om flere oplysninger – fx mobilnummer (husk permission til sms), køn, interesser etc. Husk også noget-for-noget princippet. Giv noget for at få fingrene i flere informationer – fx et lod i en konkurrence

Husk at fortælle, hvad vedkommende får ud af at dele mere om sig selv. Og test om du er nødt til at sætte en konkurrence på højkant, eller kvittere med en eller anden form for belønning.

Som regel virker det godt, hvis du vinkler det sådan, at modtageren forstår at han/hun får mere af det, der passer til den enkeltes profil. Samtidig bliver det muligt at skrue ned for (men ikke nødvendigvis fjerne) umiddelbart irrelevant indhold. Meget lidt er mindre irriterende end ligegyldige nyheder og produkter!

 

Eksempel på velkomstflow herover. Bemærk, det er inkl. bekræftelse på tilmelding (dobbelt opt-in) som højner kvaliteten af de tilmeldering du får.

Kort opsummering af dagens vidensindsprøjtning:

Du ved nu, det er vigtigt at opsamle data. Du ved også hvad der skal til, for at du kan gøre det. Med data får du endeløse muligheder for at målrette og segmentere, fordi du kender dine kunder bedre. Og kan servere indhold og varer for dem, som de med større sandsynlighed selv efterspørger. Det er en dokumenteret sandhed.

 

Næste lektion – #4 Få styr på dine permissions – ellers vanker der…

Du får en række afgørende tips til hvad du skal gør for at have styr på din jura. GDPR, ikke mindst.

Vi læses ved!

Heyloyalty blog

Få indblik i vores marketing automations og bliv inspireret gennem vores mange blogindlæg omkring både cases, og guides, samt tips og tricks lige her!

Black Friday 2022

BLOG

Sådan forbereder du din e-mail marketing til Black Friday
Læs blogindlæg

iOS 15 update 2021

CASE

Managed solution hjælper Perleshoppen med at spare tid
Læs blogindlæg

5 automations der øger din bundlinjen

BLOG

5 automations der øger bundlinjen
Læs blogindlæg