Access-Control-Allow-Origin: www.heyloyalty.com

Ny spamvejledning – Hvilken betydning får den for dig?

8. jan, 2019 | Nyheder

Læsetid 3 minutter

Der er kommet tidlig julegave fra forbrugerombudsmanden i form af ny spamvejledning – Læs her hvad den betyder for dig

Med den nye vejledning bliver det lettere for dig, der arbejder med online marketing og e-mail marketing, at følge og forstå reglerne.

Den nye spamvejledning har særligt fokus på de områder, hvor den digitale og teknologiske udvikling er rykket forbi den oprindelige vejledning fra 2002. Det vil sige, at vejledningen nu har et større fokus på, hvordan du agerer korrekt på sociale medier.

Vi har samlet nogle af de punkter, der er essentielle for dig at kende til.

Kanaler skal tydeliggøres i samtykke

Når du indhenter samtykke til markedsføring, skal du tydeligt fortælle, hvilke kommunikationskanaler du ønsker at eksponere dine modtagere overfor. Der er ikke tale om en oprivende ændring i forhold til tidligere, men vejledningen indeholder en præcisering af tidligere udtalelser fra Forbrugerombudsmanden.

Helt konkret betyder det, at du ikke kan ”nøjes” med at skrive sociale medier i dit samtykke. Du skal præcisere, hvilke medier du agter at anvende i din markedsføring – dvs. skriv Facebook, Instagram, LinkedIn osv. i dine betingelser.

Derudover skal du være helt præcis i forhold til, hvordan du vil henvende dig til dine modtagere. Altså, vil du bruge tagging, privatbeskeder, notifikationer eller lignende.

 

Tabt kurv – service eller spam?

Den nye vejledning tager blandt andet også stilling til, hvorvidt en tabt kurv-besked skal defineres som spam eller som en servicemeddelelse. Ifølge Forbrugerombudsmanden er sådanne beskeder omfattes af spamforbuddet, hvorfor du skal have samtykke, før du kan sende sådan en besked. Igen, dette er ikke en sindsoprivende nyhed – men det er en essentiel præcisering, så du undgår at rode dig ud i nogen form for gråzone.

 

Opdatering af samtykke i forhold til ny spamvejledning

Sidder du i en situation, hvor dit samtykke ikke lever op til reglerne, indeholder spamvejledningen retningslinjer for, hvordan du nemt opdatere dit samtykke – og får dine modtagere til at acceptere denne opdatering.

Vær opmærksom på, at der stadig kræves et aktivt samtykke. Derfor er det ikke nok at orientere om en opdatering, dine modtagere skal foretage et aktivt valg om at acceptere disse.

Det er op til dig, som virksomhed, at kunne dokumentere, hvornår hvem har afgivet samtykke til hvem og til hvad. Du skal også gøre dine modtagere opmærksomme på, at de frit kan tilbagetrække deres samtykke.

Når først et samtykke er afgivet, forældes dette ikke i udgangspunktet. Har du ikke aktivt brugt et samtykke i 12 måneder, anses det dog ikke længere som gyldigt – grundet passivitet.

Tilsvarende produkter

Forbrugerombudsmanden har blødt lidt op i reglerne omkring tilsvarende produkter. Det åbner op for yderligere kommunikation til kunder, der har købt en vare, men ikke afgivet et samtykke. Her er det bl.a. tilladt at markedsføre tilsvarende produkter (man skal dog også kunne frabede sig denne kommunikation).

Det er fx

  • Hvis en kunde har købt en flybillet, vil tilkøb af kuffert, mad ombord og opgradering af billetten være ”tilsvarende produkter”
  • Hvis en kunde har købt en cykel, vil en ringeklokke, en cykelhjelm, en cykeltrailer eller et serviceeftersyn af cyklen være ”tilsvarende produkter”.

Forbrugerombudsmanden skriver bl.a.:

Har en kunde i forbindelse med et køb givet en elektronisk adresse, kan sælgeren markedsføre egne tilsvarende produkter via den elektroniske adresse uden et forudgående samtykke. Kunden skal dog have mulighed for at frabede sig henvendelserne, både når kunden oplyser sin adresse og ved fremtidige henvendelser. Det følger af markedsføringslovens § 10, stk. 2“.

Vejledningen indeholder en række eksempler på do’s and dont’s.

Hvis du vil læse mere om den nye vejledning, har vi samlet en række brugbare links, hvor du kan finde yderligere viden:

Pressemeddelelse fra Forbrugerombudsmanden.

Bemærk! Heyloyalty er ikke juridiske rådgivere! Derfor skal du altid rådføre dig med din egen juridiske ekspert.
Januar 2019

Heyloyalty blog

Få indblik i vores marketing automations og bliv inspireret gennem vores mange blogindlæg, cases, og nyheder!