Access-Control-Allow-Origin: www.heyloyalty.com

Brug førstepartsdata til at tage kontrol over din markedsføring

21. apr, 2022 | Blog

Læsetid 5 minutter

Med førstepartsdata er du uafhængig af andres spilleregler

Du frigør dig fra eksterne spillere og ukontrollerbare faktorer. Du skaber grobunden for din egen succes og tager sagen i egen hånd. Førstepartsdata er data, du har kontrol over. Det er data, du indsamler, og som du kan bruge i din markedsføring.

Førstepartsdata kan eksempelvis være personoplysninger som navn, adresse, fødselsdag og interesser samt data du indsamler ved køb, som eksempelvis antal købte varer, senest købte vare, kategorier for købte varer osv.

Det er dermed kun din fantasi, der sætter grænser for, hvilke data du kan indsamle.

Download vores white paper, hvis du vil vide mere om indsamling og brug af førstepartsdata.

Gør dig mindre afhængig af spillere som Google og Facebook

Med førstepartsdata gør du dig mindre afhængig af eksterne spillere som Facebook og Google, og tager ejerskab over dine data. Selvom eksterne spillere kan have gode platforme til at indsamle og gruppere dine data, kan der være problemer tilknyttet med udelukkende at benytte sig af dem.

Hvis eksempelvis Facebook eller Google laver ændringer, der har betydning for indsamling og bearbejdning af data, kan det have stor betydning for, hvordan du kan bruge dine data.

Hvis du i stedet tager ejerskab, skal du ikke indordne dig efter deres ændringer. Ved at gøre dig uafhængig, gør du dig dermed også mindre sårbar overfor generelle ændringer i spillereglerne som eksempelvis prisstigninger på online annoncer.

Dermed ikke sagt, at du ikke stadig skal anvende Google og Facebook – det skal du. Deres platforme kommer vi ikke udenom, når vi taler digital marketing. Du skal bare sikre dig, at du ikke lægger alle æg i én kurv.

Ændringer i markedet understreger vigtigheden af førstepartsdata

Håndteringen af data er underlagt diverse regler og ændringer i markedet, der kan have betydning for dit arbejde. For at understrege vigtigheden af at bruge førstepartsdata, har vi derfor samlet 3 konkrete eksempler på ændringer i markedet, der har stor betydning for håndteringen af data.

1. Apple har gjort det sværere at tracke brugeradfærd – eksempelvis er deres åbningsrater ikke længere retvisende. Hvis du ikke kan stole på åbningsrater, må du fokusere på andre parametre – her kan du bruge forskellige typer førstepartsdata.

2. Priserne på onlineannoncering er steget; derfor er det relevant at ty til andre marketingdiscipliner. Facebook og Google er gode redskaber til onlineannoncering, fordi de har så meget data til rådighed; dermed bliver det nemmere at ramme den helt rigtige målgruppe.
Men hvis du udelukkende har benyttet dig af onlineannoncering i din markedsføring, gennem eksempelvis Facebook og Google, har du derfor ikke den samme type data at arbejde videre med selv. Det er derfor en god idé at starte med at indsamle førstepartsdata så hurtigt som muligt. Dermed har du mulighed for at benytte andre metoder end onlineannoncering inden priserne stiger yderligere.

3. Google udfaser tredjepartscookies, hvilket potentielt set kan gøre det sværere at måle effekten af din annonceindsats. Dette understreger yderligere vigtigheden af at tage ejerskab på dine data, så du ikke bliver ramt hårdt af ændringer.

Hvordan indsamler man førstepartsdata og hvad kan det bruges til?

Inden du begynder at indsamle data, er det vigtigt at overveje hvilke oplysninger, der er mest relevante at indsamle først, da du ganske enkelt ikke kan (eller bør) indsamle for meget data på én gang. Derudover skal du også her skele til GDPR, da du ikke må opbevare data uden formål.

Hvis en bruger eksempelvis skal udfylde 15 felter med oplysninger fra start, vil de hurtigt give op, og du ender helt uden data på personen. Derfor bør du indsamle oplysningerne lidt efter lidt. Det kan du eksempelvis gøre ved først at indsamle e-mail og navn, og herefter forsøge at indsamle mere data gennem mails.

Nedenfor kan du se en række konkrete eksempler på, hvordan du kan indsamle førstepartsdata:

  • Inputfelter på din hjemmeside – eksempelvis en formular i headeren eller footeren på din hjemmeside, hvor man kan indtaste kontaktoplysninger.
  • Pop-ups og slide-ins – eksempelvis en pop-up på din hjemmeside med ”tilmeld dig vores nyhedsbrev”.
  • Tilmelding til nyhedsbrev i dit købsflow – eksempelvis ved at kunden skal indtaste mail ved køb (husk dog at spørge om lov til at sende mails til dem).
  • Gennem en kundeklub – du får her kunden til at indtaste essentielle oplysninger, når de tilmeldes.
  • Tilmelding ved fysisk besøg – hvilket eksempelvis kan kombineres med tilmelding til kundeklub, nyhedsbrev eller en konkurrence.

Berig dine nyhedsbrevsmodtagere med relevant data over tid

Over tid har du mulighed for at indsamle mere og mere data på forskellige kunder.

Hvordan kan du berige dine kontakter med mere data?

Du kan berige dine nyhedsbrevsmodtagere med data på mange måder. Her får du et par konkrete eksempler:

  • Indsaml data på dine kontakter i et velkomstflow – det kan eksempelvis være fødselsdag og interesser, så du kan belønne dem med en fødselsdagsgave og sende mere målrettet kommunikation.
  • Lav en opdateringskampagne – men husk at fortælle dine kontakter, hvad du vil anvende deres data til, og hvorfor det giver mening for dem at afgive flere oplysninger.
  • Lav et spørgskema til dine kontakter – her bør du overveje en præmie for at udfylde skemaet.
  • Overfør købsdata fra din webshop til din e-mailplatform

Er du endnu ikke i gang med at indsamle førstepartsdata, så er det nu, du skal i gang

Med førstepartsdata har du mulighed for at tilpasse dit indhold, så det bliver hyperrelevant for dine modtagere. Ved at skabe reel værdi for dine kunder øger du loyaliteten, begrænser antallet af unsubscribers, booster interaktionen og konverterer flere leads til betalende kunder. Hvad mere kan man bede om?

Jo mere data du har på en enkelt kunde (eller kundegruppe), jo mere målrettet kan du lave din markedsføring. Det kan du eksempelvis bruge til at skabe personligt e-mailindhold, hvilket er yderst fordelagtigt, da segmenteret kampagner kan resultere i op til 760 % højere omsætning end generiske kampagner.

E-mail marketing har en ROI på 42:1

Og dertil skal du huske det faktum, at e-mail marketing fortsat en af de marketingdiscipliner med den højeste ROI overhovedet. Den ligger på hele 42:1, hvilket vil sige, at for hver krone, der bliver investeret i e-mailmarketing, kommer der 42 igen.

Til sammenligning ligger den gennemsnitlige ROI på Google Ads på cirka 2:1.

Der er naturligvis visse usikkerheder forbundet med disse tal, ligesom de kan variere meget fra virksomhed til virksomhed og fra branche til branche. Dog er der ingen tvivl om, at e-mail marketing er en kanal, der virkelig giver smæk for skillingen på din investering.

 

Kontakt os

Du er som altid mere end velkommen til at tage en snak med os, få en online demo – eller din egen konto. Kontakt os på tlf: 87 300 399 eller support@heyloyalty.com

Heyloyalty blog

Få indblik i vores marketing automations og bliv inspireret gennem vores mange blogindlæg omkring både cases, og guides, samt tips og tricks lige her!

Segmentering blog

BLOG

Sådan laver du bedre segmentering, der øger engagement og salg
Læs blogindlæg

Klub Vollmer case

CASE

Sådan løfter Højmark Rejser serviceniveauet og øger salget med databaserede afrejseflows
Læs casen

Heyloyalty får ISAE 3000-erklæring

NYHED

Heyloyalty får ISAE 3000-erklæring som led i arbejdet med datasikkerhed
Læs nyhedsindlæg