Nyhedsbreve
Nyhedsbreve
Nyhedsbreve hjælper dig med at stay in touch med dine (potentielle) kunder. Hvad end du driver en webshop eller en servicevirksomhed, sikrer dine nyhedsbreve en stærkere relation imellem brugerne og dit brand, og det kan bl.a. bidrage til øget salg og kundeloyalitet.
Her på siden kan du læse alt, hvad der er værd at vide om nyhedsbreve. Hvorfor de er værd at arbejde med, hvilke typer nyhedsmails du kan sende samt lidt om nyhedsbreve og lovgivning.
Derudover giver vi dig en række hands-on-råd til, hvordan du kommer godt i gang med at skrive nyhedsbreve, der virker.
Hvad er et nyhedsbrev?
Som navnet antyder, er et nyhedsbrev et (digitalt) brev, der indeholder en nyhed. Her taler vi ikke nødvendigvis om en nyhed i klassisk forstand, men nærmere om en opdatering.
Mulighederne er mange
Et nyhedsbrev kan fx handle om nyheder i webshoppen eller særlige tilbud, men kan også byde på mere personlige opdateringer, hvor læserne eksempelvis tages med bag kulisserne i din forretning.
Eksempler på emner i nyhedsbreve:
- nyheder/ tilbud i webshoppen
- udvidelse af forretningen eller forretningsområderne
- offentliggørelse af nye samarbejdspartnere eller producenter
- opdatering på hverdagslivet i virksomheden
- personale- eller bestyrelsesnyheder.
Nyhedsbreve udsendes – i modsætning til automatiske e-mails – manuelt og i udgangspunktet kun en enkelt gang.
Hvorfor sende nyhedsbreve?
Fordi det virker. Ganske enkelt. Der er mange gode grunde til at sende nyhedsbreve – uanset om man driver en B2B- eller B2C-forretning. En af de primære grunde er, at ROI’en på e-mail marketing er på hele 42:1. Det vil kort og godt sige, at for hver krone du investerer i e-mail marketing, får du 42 kroner igen. Ikke dårligt, vel?
Med nyhedsbreve kan du øge din omsætning. Samtidig kan nyhedsbrevene være med til at sikre en stærk relation imellem dig og dine modtagere. Det betyder øget kundeloyalitet og kan på sigt være medvirkende til, at dine kunder bliver ambassadører for din virksomhed.
Er ovennævnte ikke grund nok, sikrer du også, at du altid er top of mind hos dine modtagere ved kontinuerligt at udsende nyhedsbreve.
Ved hjælp af e-mail marketing kan du altså bl.a.:
- øge din omsætning
- sikre en stærk relation imellem din virksomhed og dine kunder
- sørge for, at du altid er top of mind hos forbrugerne
- gøre dine læsere til ambassadører for din forretning.
Prøv Heyloyalty gratis i 30 dage
Nyhedsbreve gør det nemt at tracke på din performance
Som du nok kan fornemme, kan der komme meget godt ud af at arbejde med nyhedsmails. Dog ville vi lyve, hvis vi fortalte dig, at du fra den ene dag til den anden kan forvente både en ROI på 42:1, et væld af brandambassadører og en bomstærk relation til dine læsere.
Eksempel på statistik for nyhedsbrev lavet i Heyloyalty.
Hvem kan jeg sende mine nyhedsbreve til?
Du kan – og må – sende dine nyhedsbreve til enhver, der har givet samtykke hertil. Du må altså ikke sende nyhedsbreve til tilfældige e-mailadresser. Ligeledes må du som udgangspunkt ikke kontakte folk, der har handlet på din side, hvis de ikke aktivt har tilkendegivet, at de ønsker at modtage e-mails fra dig.
I markedsføringsloven står følgende:
”En erhvervsdrivende må ikke rette henvendelse til nogen ved brug af elektronisk post, et automatisk opkaldssystem eller telefax med direkte markedsføring, medmindre den pågældende har givet sit forudgående samtykke hertil. Den erhvervsdrivende skal give mulighed for let og gebyrfrit at tilbagekalde samtykket.”
Overholder du ikke disse regler for nyhedsbreve, kan det koste dyrt i bøder, og du kan ende med at få en masse sure forbrugere på nakken.
Heldigvis er der ingen grund til ikke at overholde markedsføringsloven om nyhedsbreve. Sender du nyhedsbreve til modtagere, der i bund og grund ikke gider høre fra dig, resulterer det nemlig blot i, at de framelder sig nyhedsbrevet eller sletter dine nyhedsmails uden overhovedet at åbne dem. Det får du ikke noget ud af.
Der er derfor ikke andet end gode grunde til at overholde de gældende regler for udsendelse af nyhedsbreve, men hvordan får man indsamlet e-mailadresser, man både kan og må skrive til? Det bringer os videre til næste punkt på dagsordenen.
Eksempel på link til nyhedsbrevet sign-up på vores egen hjemmeside.
Sådan indsamler du e-mailadresser
Du kan indsamle e-mailadresser på flere forskellige måder. Du kan bl.a. på en webshop gøre det muligt for de handlende at tilmelde sig nyhedsbrevet ved checkout. Derudover er der på mange hjemmesider mulighed for at tilmelde sig maillisten i bunden af hjemmesiden – herunder på vores.
Klikker du på ”Nyhedsbrev” i vores footer, bliver du sendt videre til en side, hvor du har mulighed for at tilmelde dig.
I andre tilfælde vælger man at have denne tilmeldingsformular direkte i footeren – det er lidt en smagssag.
Eksempel på tilmeldingsformular på vores egen hjemmeside.
Foruden at du kan indsamle e-mailadresser ved bl.a. checkout og i footeren af din hjemmeside, gælder det også, at det er særdeles populært – og ikke mindst effektivt – at gøre brug af diverse tools til leadgenereringen.
Ved hjælp af et værktøj som eksempelvis Sleeknote kan du opsætte forskellige former for pop-up-vinduer og slide-ins på din hjemmeside. Her kan du bl.a. give den besøgende mulighed for at tilmelde sig dit nyhedsbrev.
Gør du det rigtigt, kan du ved hjælp af Sleeknote effektivt indsamle relevante leads til din mailliste. Du har i høj grad mulighed for at personalisere dine forskellige bokse, så de matcher din visuelle identitet, og så de dukker op – og forsvinder – som det giver mening for dig og dine besøgende.
En direkte integration imellem Sleeknote og Heyloyalty gør det nemt at generere leads og efterfølgende holde kontakten med dem.
Eksempel på pop-up på vores egen hjemmeside.
Nyhedsbrev – layout og skabeloner
Når du skal i gang med at sende nyhedsmails ud, gør du klogt i ikke blot at tænke på selve indholdet, men også på layoutet.
De fleste internetbrugere modtager mange nyhedsbreve dagligt. Derfor er det en god idé at skille sig ud rent visuelt, så nyhedsbrevene ikke slettes, inden modtageren overhovedet når at læse indholdet.
Hvis du vil gøre det nemt for dig selv at udsende flotte nyhedsbreve, der giver modtageren lyst til at læse med, er det fornuftigt at opsætte en eller flere templates.
En template er en skabelon, som du kan benytte på alle dine nyhedsbreve. Den indeholder alle de delelementer, du har brug for i dine nyhedsmails, så du nemt kan dublere, slette eller rykke rundt på dem, som det giver mening for det konkrete nyhedsbrev.
I Heyloyalty kan du opsætte personlige templates, så du har din skabelon klar, hver eneste gang du skal udsende et nyhedsbrev.
Hvad er det rette indhold til nyhedsbreve?
Som regel giver det – som nævnt – god mening at tænke visuelt, når du udformer nyhedsbreve. Det gælder især, når du driver en webshop. Folk vil langt hellere se billeder af dine produkter, end de vil læse en masse om dem.
I en template, der skal bruges til at promovere eksempelvis nyheder eller tilbud i en webshop, giver det således god mening at have plads til en masse produkter og fokusere mindre på tekstdelen.
Selvom de fleste internetbrugere godt kan lide billeder (af produkter), skal du naturligvis ikke blot inddrage billeder for billedernes skyld. Kommer du indimellem til at sende nyhedsbreve med blogindlæg ud, giver det knap så god mening at inddrage en masse produkter. Her kan du i stedet bryde teksten op med billeder eller citater fra dit blogindlæg.
Det rette indhold afhænger altså af formålet med nyhedsbrevet. Sender du forskellige typer nyhedsmails ud, kan du derfor med fordel oprette forskellige templates. På den måde er opsætningen af nyhedsbrevet hurtigt klaret – uanset hvilken type nyhedsbrev der er tale om.
Prøv Heyloyalty gratis i 30 dage
Hvordan skriver man et nyhedsbrev?
Når der er styr på selve opsætningen, er det tid til at kigge på indholdet, og hvordan skriver man egentlig et nyhedsbrev?
Der findes desværre ikke en formel for at skrive fængende nyhedsbreve. Der er imidlertid nogle ting, du med fordel kan have in mente, når du skriver dine nyhedsmails
#1 Hvad er formålet med dit nyhedsbrev?
Inden du går i gang med at forfatte din nyhedsmail, skal du gøre op med dig selv, hvad formålet med e-mailen er. Er målet at sælge et specifikt produkt eller en specifik ydelse? Ønsker du at skabe en connection brugerne og virksomheden imellem? Vil du uddanne dine læsere på et område, du ved noget om?
Hvis du ikke er skarp på formålet med din nyhedsmail, risikerer du, at den kommer til at stikke i mange forskellige retninger, og det fungerer sjældent særlig godt.
Du kan bl.a. sende nyhedsbreve for at:
- øge salget af specifikke produkter eller produkttyper
- styrke forbindelsen imellem din modtager og dig
- engagere dine læsere i dit indhold – eksempelvis blogindlæg.
#2 Hvem er din modtager?
Nu har du dit emne på plads. Så lang, så godt. Næste punkt på dagsordenen er at overveje, hvem der sidder bag skærmen og læser dit nyhedsbrev. Skal din nyhedsmail performe, er det nemlig essentielt, at du kommunikerer i øjenhøjde og på en måde, der giver mening for din modtager.
Skriver du i et sprog, som læseren ikke kan forholde sig til, trænger du ikke igennem med dit budskab. Det gælder, hvad end du skriver i et sprog, der er for formelt, fancy eller flabet til din målgruppes temperament.
Du skal altså sørge for at være skarp på, hvem du kommunikerer til og målrette dine budskaber specifikt herefter.
I forlængelse af det er det naturligvis vigtigt at overveje, hvordan du gerne vil have, at din virksomhed skal fremstå. Skal I være kendte for at være kække, sjove, højtidelige, følelsesladede eller noget helt femte? Find en tone, der giver mening for både dig og din modtager, hvis du vil lykkes med at skrive gode nyhedsbreve.
Når du sender nyhedsbreve, skal du bl.a. overveje, om du vil fremstå:
- seriøs
- sjov
- følelsesladet
- positiv
- professionel
#3 Er dit indhold relevant og værdiskabende?
De fleste internetbrugere modtager mange e-mails hver eneste dag, så hvad får din modtager til at læse – og reagere på – netop dit nyhedsbrev?
Svaret er relevans og værdi.
Vil du have succes med dine nyhedsmails, gælder det om at udforme noget indhold, der faktisk er relevant for brugerne. Derudover skal du sørge for, at du med dine nyhedsbreve giver dine modtagere en form for værdi. Det gør du fx, når du møder dem med et produkt, de ikke vidste, de manglede, eller når du sender dem en guide eller artikel, som de kan få glæde af.
Er din nyhedsmail hverken relevant eller værdiskabende for brugeren, ryger den hurtigt i den digitale papirkurv, og du risikerer endda, at modtageren framelder sig din mailliste.
#4 Er dit indhold bruger- og læsevenligt?
Din modtager bliver med største sandsynlighed skræmt væk, hvis vedkommende bliver mødt af en mur af tekst, når han eller hun åbner dit nyhedsbrev. Sørg derfor for at dele teksten op i mindre bidder for at gøre din e-mail læsevenlig.
Bryd gerne teksten op med billeder, grafik, underoverskrifter, punktopstillinger og alt muligt andet, der kan være med til at gøre e-mailen mere overskuelig at komme igennem.
I forlængelse af det er det værd at nævne, at du bør være opmærksom på dit nyhedsbrevs længde. Selvom du har meget på hjerte, er realiteten, at din modtager sandsynligvis ikke (nær)læser hele dit nyhedsbrev – især ikke, hvis det er langt. Sørg derfor for at gøre dine nyhedsmails korte, og get to the point.
Foruden at dit nyhedsbrev skal være læsevenligt, skal det også meget gerne være brugervenligt. Vil du fx gerne have læseren til at købe et bestemt produkt eller læse din nyeste artikel, skal du gøre det nemt for vedkommende at udføre den ønskede handling. Derfor skal du løbende indsætte knapper i dine nyhedsbreve. På den måde guider du nemt brugerne i den rigtige retning.
Gør dine nyhedsbreve læse- og brugervenlige ved at inddrage:
- billeder
- infografik
- produkter
- knapper
- punktopstillinger
- grafer
Heyloyalty: et dansk program til nyhedsbreve
Heyloyalty er en danskudviklet og dansksproget e-mail marketing-software, som bl.a. giver dig mulighed for at sende nyhedsbreve til dine kunder. Foruden at du i Heyloyalty nemt kan opsætte flotte nyhedsbreve ved hjælp af vores drag and drop editor, kan du også opsætte automations, som følger brugerens adfærd.
Vores system til nyhedsbreve gør det komplekse simpelt. Vi gør det nemt og enkelt for dig at designe templates og skabe nyhedsbreve, der giver mening for både dig og dine kunder.
Da Heyloyalty er et dansk program til nyhedsbreve og automations, har vi også en dansk support. Det vil sige, at du nemt kan få kyndig hjælp og vejledning, hvis du har brug for det. Tilmed kan du vælge at slå pjalterne sammen med en af vores partnere, så du altid har en kompetent copilot med om bord. Det er således helt op til dig, om du vil kaste dig ud i at kreere nyhedsbreve alene eller med en fast samarbejdspartner ved din side.
Gratis nyhedsbreve igennem Heyloyalty
Har du en webshop hos ScanNet, SmartWeb, Wannafind eller DanDomain, har du adgang til en Freemium-konto hos Heyloyalty. Det vil sige, at du kan sende gratis nyhedsbreve til op til 200 kontakter.
Har du ikke en webshop hos en af de førnævnte udbydere? Frygt ej, du får fortsat en e-mail marketing-løsning, der er til at betale sig fra her hos os. Vores priser afhænger af, hvilke funktioner du har brug for, hvor mange kontakter du har, og hvor mange e-mails du sender. Dermed betaler du altid kun for det, du rent faktisk har brug for og får glæde af.
Vil du i gang med at sende nyhedsmails? Så kontakt os, eller book en gratis demo lige her på siden.