Det er en essentiel del af de fleste virksomheders strategi at øge antallet af nye kunder. Men hvad med dem, der allerede har købt fra dig én gang? Mange virksomheder overser potentialet i at genaktivere tidligere kunder, og det kan koste dyrt. Og hvis du i forvejen har et e-mail setup, kan det gøres meget enkelt og automatisk: Med en winback buyer automation. Den er et af de mest effektive værktøjer i e-mailværktøjskassen til at engagere kunder, der ikke har handlet i et stykke tid, og bringe dem tilbage i din webshop.
I dette blogindlæg vil vi dykke ned i, hvad en winback buyer e-mail automation er, hvorfor den er så effektiv, og hvordan du bedst opsætter den til at øge din kundeloyalitet og omsætning. Derudover kan du se et par eksempler undervejs.
Hvad er en winback buyer e-mail automation?
En winback buyer automation er en eller flere e-mails i en sekvens designet til at genaktivere tidligere kunder, der ikke har foretaget et køb i en given periode, for at forsøge at friste til genkøb og øge kundeloyaliteten. Disse kunder har allerede vist interesse for din virksomhed, og det kræver derfor langt mindre indsats at få dem til at handle igen sammenlignet med at skaffe helt nye kunder.
Formålet med winback e-mails er at minde kunderne om din virksomhed, give dem en grund til at vende tilbage og måske endda belønne deres loyalitet.
Denne strategi anvendes bredt i både e-commerce, B2B og oplevelsesindustrien. I en webshop kan en winback automation fx aktiveres, når en kunde ikke har købt noget i 90 dage. Inden for B2B kan den bruges til at følge op på leads, der ikke har reageret i lang tid. Og i oplevelsesindustrien kan den minde kunder om at booke en ny tid, billet eller forny sæsonkort.
Udover en winback buyer e-mail, kan du arbejde med winback e-mails i andre formater. Fx en såkaldt winback visitor, hvor du frister tidligere websitebesøgende ind på dit website igen.
Hvorfor er winback e-mails så effektive?
Winback e-mails er en af de stærkeste værktøjer inden for e-mail marketing, fordi effekten kan være markant.
Statistikker viser, at:
- Genaktiverede kunder kan øge din omsætning betydeligt – studier viser, at det i gennemsnit er 5-7 gange dyrere at skaffe nye kunder end at fastholde eksisterende.
- Åbningsraten for winback e-mails ligger ofte mellem 29-45 %, hvilket er væsentligt højere end almindelige nyhedsbreve.
- En gennemtænkt winback-strategi kan øge kundeloyaliteten, da den viser kunderne, at du sætter pris på dem og deres tidligere køb.
Sådan opsætter du en winback e-mail automation
Vi skal hurtigt nævne, at selve opsætningen af en winback buyer e-mail kan være variere meget fra platform til platform.
Med overordnet set kræver det selvfølgelig, at du har adgang til kundens købsadfærd (hvis du vil lave en winback buyer) eller onsite adfærd (hvis du vil lave en winback visitor). Nedenfor tager vi udgangspunkt i en winback buyer, men ønsker du også at opsætte en winback visitor, skal du blot udskifte ”køb” med ”website besøg”.
Når du har adgang til kundens købsdata i din e-mailplatform, skal du opsætte en e-mail eller et flow, der trigger på at kunder ikke har købt i X-antal dage.
Sådan opsætter du en winback buyer e-mail i Heyloyalty:
5 Tips til at lave en effektiv Winback e-mail automation
Der er flere ting, du med fordel kan overveje, når du opsætter din winback e-mail. Nedenfor har vi notere 5 konkrete punkter, vi ofte anbefaler vores kunder at følge for at få mest muligt ud af deres winback e-mails.
1. Fang kundens opmærksomhed med en stærk emnelinje
Det er selvfølgelig et tip, der gør sig gældende for alle typer af e-mails. Emnelinjen er et af de vigtigste parametre for at få modtageren til at åbne og interagere med dit indhold.
En effektiv winback e-mail starter derfor også med en fængende emnelinje, der straks fanger modtagerens opmærksomhed og vækker deres nysgerrighed. Overvej for eksempel disse formuleringer:
- “Har du glemt os? Vi har en særlig overraskelse til dig”
- “Det er længe siden! Her er en gave, bare til dig”
- ”Se hvad vi har fået siden sidst”
- ”Vi savner dig, %fornavn%”
- ”Tid til at fylde lageret* op igen?”
Du kan altid tilpasse ovenstående eksempler med ord og vendinger, der er specifikke for de produkter, I sælger. Er der tale om mad-/drikkevarer, giver det måske mening at bruge ”Er lageret tomt?”. Sælger I tøj, giver det måske mere mening at bruge vendinger som ”Skal klædeskabet opdateres med de nyeste styles?”.
2. Giv kunden en god grund til at vende tilbage
For at motivere dine kunder til at handle igen, er det vigtigt at tilbyde en overbevisende grund. Et incitament i din e-mail kan gøre en stor forskel, for eksempel:
- En rabatkode eller gratis fragt, det gør det ekstra attraktivt at gennemføre et nyt køb.
- En påmindelse om tidligere køb med anbefalinger af lignende produkter, så du skaber relevans og genkendelighed.
- En eksklusiv fordel kun for loyale kunder, der får modtageren til at føle sig værdsat.
Hvis du har en kundeklub, kan du udnytte denne til at tilbyde særlige fordele, såsom tidlig adgang til kampagner eller eksklusive rabatter. Disse incitamenter kan være den afgørende faktor, der får dine kunder til at vende tilbage og handle igen

3. Planlæg e-mailens timing korrekt
Winback e-mails bør sendes på strategiske tidspunkter for at maksimere effekten. Her er det vigtigt at overveje, hvor ofte dine kunder generelt handler hos dig. Den optimale venteperiode for triggeren afhænger bl.a. af pris og generel længde på købsbeslutning.
Der kan væres stor forskel på den ideelle timing ved en forretning, hvor kunder ofte køber hver måned ift. en forretning, hvor kunder køber 2 gange om året.
Men effektiv tidsplan i en gennemsnittelige B2C webshop kan fx være:
- Første e-mail: Sendes efter 60-90 dage uden køb for at genoprette kontakten. Overvej om kunden skal have en rabatkode, gratis fragt eller en anden gulerod.
- Opfølgende e-mail: Udsendes 7-14 dage senere som en venlig påmindelse, hvis kunden ikke har købt endnu.
- Sidste påmindelse: Hvis kunden stadig ikke har reageret, kan du give det et sidste skud. Har du lovet en rabatkode i første e-mail, kan du bruge denne mail til at minde om, at den snart udløber.
Selvom venteperioden kan varierer, anbefaler vi næsten altid, at den er min. 30 dage.
Ved at følge ovenstående struktur kan du gradvist genvinde kundens interesse uden at virke påtrængende.
4. Udnyt personalisering og segmentering
For at få mest muligt ud af dine winback e-mails, kan personalisering nøglen til succes. Du kan fx henvise til kundens tidligere køb, for at skabe en mere relevant og engagerende oplevelse.
Det kan du bl.a. gøre ved at segmentere dine e-mails baseret på kundens adfærd for at øge chancen for genaktivering:
- Kunder, der ikke har købt i over 3 måneder, kan motiveres med en ekstra attraktiv rabat. Her kan du bruge formuleringer som ”Det er 3 måneder siden, vi har set dig sidst”.
- Kunder, der fx ofte køber bæredygtige produkter, kan få anbefalinger til nye miljøvenlige alternativer eller eksklusive tilbud på deres favoritbrands.
Samtidig kan du overveje at lave nogle forskellige winback e-mail automations baseret på dine bestsellerprodukter.
Hvis du starter flowet med et segment af personer, der har købt det specifikke produkt eller i kategorien, kan du bruge meget præcise formuleringer, der relaterer sig til produktet eller kategorien.
I Heyloyalty kan du (alternativt til ovenstående) opsætte en e-mail automation, hvor kunden ser forskelligt indhold baseret på tidligere køb.
Det kan du bl.a. gøre ved at:
- Opsætte din winback buyer e-mail, der trigger X-tid efter kunden senest har foretaget køb.
- Lav en indledning til e-mailen med en overgang, hvor du fx siger, at du har samlet nogle produkter, der formentlig har modtagerens interesse.
- Lave 3-6 forskellige sektioner ud fra relevante kategorier i din webshop.
- Brug vores produktfeedfunktion til at trække produkter ind i de forskellige sektioner ud fra de forskellige kategorier.
- Opsæt regler på række til hver sektion af produkter, så modtageren kun ser en sektion, hvis de tidligere har foretaget køb i kategorien.
Nu får kunden automatisk en e-mail X-tid (en periode du selv definerer) efter de har foretaget et køb, hvor du frister med lignende produkter.
Ved at kombinere personalisering med intelligent segmentering kan du dermed sende målrettede budskaber, der føles mere relevante og ofte mere værdifulde for den enkelte kunde.
5. Supplér med andre kanaler
Din winback strategi behøver ikke at være begrænset til e-mails alene. Hvis en kunde ikke reagerer, kan du øge chancerne for at genvinde deres opmærksomhed ved at kombinere flere kanaler:
- Send en SMS-påmindelse for at skabe en mere direkte og personlig kontakt.
- Vis en eksklusiv pop-up med et særligt tilbud, hvis de vender tilbage til din hjemmeside.
- Send en winback visitor pushbesked, for at friste kunden ind på dit website igen.
Ved at supplere dine e-mails med andre touchpoints, øger du sandsynligheden for at genaktivere kunden og få dem til at handle igen.
Opsummering
Winback e-mails er en af de mest effektive måder at genaktivere tidligere kunder på og øge din virksomheds omsætning. Ved at implementere en velstruktureret winback e-mail automation kan du både få tidligere kunder til at handle igen, men også styrke din relation til dem og skabe længerevarende og mere loyale forhold.
Hvis du ikke allerede har en winback buyer på plads i dit e-mail marketing setup, vil vi stærkt anbefale, at du tester formatet af. Ved at bruge personaliserede e-mails, attraktive incitamenter og en strategisk timing, kan du få tidligere kunder tilbage i butikken – og booste din forretning markant.
Har du brug for sparring eller vil du høre mere om hvordan du kan komme i gang med winback-automations – så tøv ikke med at kontakte os. Vores specialister sidder klar til at hjælpe dig.