Access-Control-Allow-Origin: www.heyloyalty.com

3 tips til brug af bookingdata i marketing automation

23. maj, 2024 | Blog

Læsetid 9 minutter

De fleste guides, tips og blogs om e-mail marketing og marketing automation henvender sig ofte til e-commerce.

Som rejsebureau, forlystelsespark, museum eller sportsklub kan man derfor hurtigt føle, at man ikke rigtig passer ind i den verden.

Men du skal ikke lade dig narre. Sandheden er nemlig, at marketing automation er mindst lige så relevant for virksomheder i travel & leisure såsom restaurationsbranchen, attraktionsbranchen og generelt i oplevelsesindustrien med bookingbaserede forretningsmodeller.

Hvor man i e-commerce fx arbejder med en ”tabt kurv” e-mail automation, kan du i stedet arbejde med en ”tabt booking” automation. Og i stedet for en ”produktinteresse” e-mail kan du opsætte en interesse-automation ud fra den type rejse, ophold eller event, modtageren har besøgt på dit website.

Når du begynder at tænke i de baner, åbner der sig et hav af muligheder. Det giver dig bl.a. mulighed for at bruge din marketing automation til at løfte serviceniveauet, sælge flere ydelser og give gæsten en god oplevelse både før, under og efter besøget.

For at hjælpe dig som bookingbaseret forretning med at tænke i nye baner ift. dit marketing automations setup, får du her 3 konkrete tips og et konkret eksempel fra en af vores kunder.

 

Jo flere data, jo bedre marketing automation

Dine data er grundlaget for at kunne give modtageren mere personaliseret og målrettet indhold. Og som bookingbaseret forretning er der rigeligt med data at benytte sig af.

Sammenligner man med kundens køb i klassisk e-commerce, er der nemlig langt flere datapunkter at trække fra i en booking.

Du kan bl.a. bruge bookingdata såsom:

 • Kundetype – fx sæsonkort eller enkelt billet/booking
 • Dato for seneste besøg
 • Ophold og overnatninger
 • Tilkøb af ekstra services
 • Madoplevelser
 • Antal børn og voksne

Når du samler alle disse datapunkter i din marketing automation platform, har du et hav af muligheder for at lave brugerdefinerede automations- og e-mailkampagner med ultrasegmenteret indhold til modtageren.

1

Løft personaliseringen med dynamisk indhold

En af de vigtigste discipliner inden for marketing automation er personalisering af kommunikation og indhold. Jo mere relevant og personligt du kan kommunikere til dine modtagere, jo bedre.

Når du tilpasser dit indhold ud fra dine bookingdata, er der større chance for at kunden interagerer med indholdet. Samtidig øger du dine åbnings- og klikrater, der kan skabe øget trafik på dit website og åbne op for gentagende bookinger eller mersalg af ydelser.

Så hvordan kan det fungere i praksis?

Du kan fx gøre brug af dynamisk indhold. Det betyder, at modtagere, der opfylder bestemte kriterier, ser bestemt indhold. Hvis man ikke opfylder de opstillede kriterier, er rækken derimod skjult.

 

Eksempler på datapunkter til personalisering af indhold

Der kan være stor forskel på, hvilke kriterier, der er relevante at arbejde med, alt efter hvilke slags bookinger der foretages i virksomheden. Her kommer nogle bud på, hvilke datapunkter, du kan overveje at arbejde med (hvis de selvfølgelig giver mening for din forretning).

Børn/voksne: Tilbyd særlige rabatter til børn, tillægsydelser såsom barnesæder, børnemenuer, børne-udstyr, henvis til legerum eller send indhold med oplevelser, der særligt retter sig mod børnefamilier. Ligeledes kan du skjule dette indhold, hvis modtageren ikke har foretaget bookinger med børn

Bookingtype: Herunder indhold baseret på destination for bookingen, pladser/afsnit til fysiske events, forskellige udstillinger osv. Dette datapunkt afhænger meget af industrien for din virksomhed  

Tilkøb: Har modtageren købt madbilletter, drikkevarer, parkering osv.? Det åbner op for, at du kan lave opsalg til kunder, der endnu ikke har foretaget disse tilkøb. Og kunder, der har, skal selvfølgelig ikke se disse indholdsrækker

 

Flettefelter med personaliseret indhold

I forlængelse af ovenstående, kan du også gøre brug af flettefelter (som modtagerens navn, bookingtype eller destination for rejse). På den måde kan du bruge den samme e-mail på tværs af typer af bookinger, hvor flettefeltet automatisk opdateres med kundens specifikke datapunkter.

Det kan fx være med formuleringer som:

”Er du klar til din tur til %destination%?”

Hvis modtagerens datafelt med ”destination” fx er ”Østrig”, bliver sætningen selvfølgelig: ”Er du klar til din tur til Østrig?”

Her giver det også mening at se på din virksomhed og kundernes datapunkter, for at beslutte, hvilke flettefelter du vil bruge.

 

2

Segmentér ud fra kundetype

Når du har fået kunden ind i folden med deres første booking, handler det om at fastholde dem, så du kan styrke loyaliteten og sørge for at de kommer igen.

Så når de foretager deres første booking eller besøger jer første gang, kan det i samme ombæring være en fordel at tilbyde dem at tilmelde sig dit nyhedsbrev eller loyalitetsprogram.

Loyalitetsprogrammer såsom sæsonkort til sportsklubber, museer eller forlystelser, kan være en effektiv måde at segmentere dit indhold, så dine kunder får en endnu stærkere relation til din forretning.  Når kunden tilmelder sig, udfylder de en masse datapunkter, som du kan bruge aktivt i din marketing automation.

Du kan fx segmentere dit indhold ud fra, hvorvidt kunden er sæsonkortholder eller ej. Det kan du enten gøre ved at lave forskellige nyhedsbreve til de forskellige segmenter eller, ligesom i tip 1, ved at indsætte forskellige blokke til de forskellige segmenter i den samme e-mail.

Det kunne fx være:

Segment 1: Hvis en kunde er registreret som sæsonkortholder, kan du indsætte en blok, hvor du tilbyder særlige rabatter, sæsonkortfordele eller tidlig adgang til events.

Segment 2: Hvis kunden endnu ikke er sæsonkortholder, kan du tale ind i fordelene ved at købe det ved at friste dem med ovennævnte fordele.

Er der forskellige sæsonkorttyper, giver det selvfølgelig god mening at inddele disse segmenter yderligere, i de respektive typer.

Ved at segmentere dit indhold til specifikke målgrupper og kundetyper, viser du, at du forstår dine kunders behov og interesser. Det vil styrke forholdet til dine kunder og sørge for, at de booker deres oplevelser hos dig, igen og igen.

3

Lad dine modtagere vælge indholdet

Hvis modtageren endnu ikke er klar til at lave den første booking, kan du stadig igangsætte tiltag, hvor du får brugbare datapunkter. Udover at du med den rette e-mailplatform får adgang til modtagerens onsite adfærd på dit website, der fortæller noget om deres interesser, kan du bede modtageren om selv at vælge deres interesser.

Hvis dit katalog af services favner bredt, kan der nemlig være stor forskel på, hvad modtageren ønsker at se og læse i dit nyhedsbrev.

Et eksempel på det kan være et resort, der tilbyder golf, spa, gastronomi eller konferencer. Når modtageren tilmelder sig nyhedsbrevet, får de mulighed for at vælge deres interesser ud fra ovenstående 4 kategorier.

Her kan du forklare modtageren, at de får mere skræddersyet og personligt indhold, når de udfylder felterne. Generelt anbefaler vi, at der er så få felter ved tilmelding som muligt. Hvis du oplever, at antallet af tilmeldinger falder ved at indsætte de ekstra felter, kan du derfor overveje en anden tilgang.

Det kan være, at modtageren blot skal udfylde navn og e-mail ved tilmelding. Derefter kan du opsætte en velkomstmail, hvor de får mulighed for at udfylde de ekstra felter. Her har modtageren allerede sagt ja til dit nyhedsbrev, og derfor er de mere tilbøjelige til at udfylde felterne – især hvis du forklarer, at det betyder mere relevant indhold for dem.

På baggrund af modtagerens valg af interesser, kan du opsætte et lead nurture flow (eller et velkomstflow), der indeholder tilbud og informationer omhandlende fx åbningstider og spabehandlinger, leje af golfkøller eller hvilke sæsonmenuer I tilbyder i jeres restaurant – alt efter modtagerens valg.

Udover at det giver langt mere relevant indhold for modtageren, er de samtidig mere tilbøjelige til at handle ud fra det, når du taler direkte ned i deres interesser.

 

Sådan arbejder Højmark Rejser med bookingbaseret marketing automation

Kunderejsen i travel & leisure er ofte mere individuel end man ser i e-commerce, da der er langt flere parametre end ”kunden har købt X produkt Y dato”.

Bookingdata stiller derfor også større krav til den marketing automation platform, man vælger til formålet. Men det mener vi ikke skal holde en bookingbaseret forretning fra at arbejde med marketing automation.

Højmark Rejser er en de virksomheder, der virkelig har formået at mestre marketing automation disciplinen ved at udnytte bookingdata aktivt i deres indsats.

Højmark Rejser er en af Danmarks førende arrangører af skiferier for familier, rejsegrupper, skoler og virksomheder. De står for alt, der hører med til skiferien som bl.a. gæsternes transport, hotelophold, skileje, skikort og meget mere.

Det medvirker, at de har utrolig store datamængder, når kunderne bestiller rejser hos dem. For at sikre at gæsterne får de rigtige informationer på de rigtige tidspunkter, bruger Højmark Rejser bl.a. Heycommerce Booking til at sende serviceinformation inden afrejse.

Her trækker de på data fra deres bookingsystem såsom:

 • Transport
 • Rejseforsikring
 • Liftkort
 • Skiskole
 • Skifragt
 • Og meget mere

Disse data overføres til Heyloyalty systemet, som åbner op for en række automations.

Helt konkret har Højmark Rejser valgt at lave en række afrejseflows med automations, der trigger specifikt til de destinationer, de tilbyder, hvor dele af indholdet er baseret på den individuelle kundes data fra bookingsystemet.

Eksempel på et afrejseflow fra Højmark Rejser

 • 30 dage før afgang får gæsten en e-mail med relevant oplysninger – her indsætter systemet selv de ekstra ydelser, kunden ikke har købt endnu, for at friste dem til at købe dem alligevel.
 • 5 dage før afrejse får gæsten en ny e-mail med pakkeliste, vejrudsigt, billeder fra området og af de lokale guider.

Formålet med dette flow er dermed at forberede gæsten så godt som muligt til rejsen, både som en måde at løfte serviceniveauet og foregribe eventuelle spørgsmål, men også til at skabe mersalg i form af tillægsydelser.

Ved at udnytte alle disse data, sikrer Højmark Rejser, at gæsten får de rigtige informationer på de rigtige tidspunkter. Samtidig har de mulighed for at sælge ekstra ydelser, som gæsten ikke har tilvalgt fra start. Dermed får hver enkelt gæst skræddersyet indhold til lige netop dem.

Du kan læse hele casen lige her.

Højmark Rejser nyhedbrev flow

Send databaseret og relevant indhold med Heycommerce Booking

Bookingdata er en guldmine til personaliseret markedsføring, der er med til at styrke forholdet til dine kunder, løfte serviceniveauet og ikke mindst skabe øget omsætning på autopilot.

Derfor har vi udviklet Heycommerce Booking, der er specialbygget til travel & leisure og attraktionsvirksomheder – herunder restauranter, museer, hoteller, rejsebureauer, forlystelsesparker og andre virksomheder, der arbejder med bookingsystemer.

Heycommerce Booking giver dig mulighed for at udnytte alle dine data på tværs af din bookingplatform, POS eller CRM-system. Herefter kan du selv tilføje alle de relevante datafelter og bruge disse som triggers til automations, segmentering, produktfeed og flettefelter i dine e-mails.

Vil du høre mere om dine muligheder med Heycommerce Booking?

Så kontakt os her 

Heyloyalty blog

Få indblik i vores marketing automations og bliv inspireret gennem vores mange blogindlæg, cases, og nyheder!