Vi fortæller dig herunder det hele omkring storytelling – Om hvorfor og hvad du netop kan bruge det til
Kære e-købmand
Støv tasterne på din computer af. Sæt dig godt til rette på stolen. Find dine kreative evner frem fra gemmerne, og gør dig klar til at servere farverige og maleriske budskaber, der skaber engagement og værdi for din modtager. Det skal handle om storytelling, og du skal selv til tasterne om lidt, da du får plukkeklare frugter, der hænger i øjenhøjde og klar til at høste.
I dette indlæg bliver du introduceret til, hvad storytelling kan gøre for dig og din webshop. Det er dog vigtigt fra starten af at understrege, at der med storytelling ikke er nogen statsgaranti for, at du kommer til at sælge mere fra den ene dag til den anden – det vil ganske enkelt være gisninger og pure opspind. Flere undersøgelser viser dog, at godt indhold, som skaber værdi, bestemt ikke er nogen dårlig investering. Eksempelvis har FDIH påvist, at 8 ud af 10 danskere fravælger webshops med dårlige produktbeskrivelser. Læs analysen her.
Stil i øvrigt dig selv et meget relevant spørgsmål. Vil du helst købe et produkt i en webshop, hvor der er en god beskrivelse, som er professionelt skrevet, og hvor du får alt det at vide, der er af informationer om produktet? Eller køber du i webshoppen, hvor der måske ikke er ret meget tekst, en generel mangelfuld beskrivelse og sproglige fejl?
Svaret er vist indlysende. Men mit bedste råd til dig er, at du splittester på enkelte produkter for at se, om det over tid skaber nogle bedre konverteringer i netop din shop. Du gør sikkert allerede det samme i dine nyhedsbreve. Du ser, hvilke overskrifter der fungerer og giver de bedste åbningsrater. Well… det samme gør sig gældende for indholdet. Du vil gerne have, at det sælger – og derfor gør du sikkert noget ud af det. Derfor vil jeg gerne give dig nogle gode råd, du kan bruge fremover.
Hvad er storytelling?
Men før vi for alvor kaster os ud i det, er det måske meget passende at besvare det mest åbenlyse spørgsmål af alle, hvis du ikke er stødt på begrebet før. Hvad er storytelling? Storytelling er et effektivt virkemiddel til at formidle dit budskab igennem fortællinger – og det kan gribes an på mange forskellige måder. Men hvordan afhænger meget af, hvad du vil beskrive og fortælle.
Helt basalt handler det om at gøre din historie mere interessant for modtageren. Eller i dit tilfælde gøre dine nyhedsbreve mere sælgende – på den fede måde. Ikke på den arktisk-kolde kanvas-metode, som kan virke for pushy. Formår du at skabe billeder i hovedet på din modtager ved at beskrive, hvad han eller hun får ud af at en købe flot, rød kjole hos netop dig, øger du muligheden for at skrue på dine konverteringsrater. Se storytelling som et redskab i værktøjskassen. Brug det aktivt til at markedsføre dine produkter, og gør noget ud af det. Forestil dig, at dine kategori- og produktbeskrivelser er sælgeren i din imaginære, fysiske butik. Beskriv, vejled og klæd bogstaveligt talt de besøgende i din webshop på til at købe hos dig.
Hvem er hovedpersonen i din historie?
Lad os spole lidt tilbage. Tilbage til dengang, hvor du skulle skrive din første stil. Kan du huske det? Det kan de færreste. Men der var helt sikkert en motor, der drev historien. En hovedperson måske. En, der var omdrejningspunkt. Hvem er hovedpersonen i din historie? Hvad er dine værdier? Hvordan strikker du elementerne sammen, så de giver mening for andre end dig? Det gør du ved brug af storytelling. Men hvordan skal jeg nok komme til. Historien er kun lige begyndt. Tag nu med mig på en lille rejse, og bliv klogere på, hvordan du kan bruge det i din markedsføring, dine nyhedsbreve og i din webshop.
Adressér dine potentielle kunder på forskellige måder
Beskæftiger du dig med marketing, eller sælger du produkter i din webshop, har du sikkert hørt om den famøse kunderejse. Et fluffy ord, der faktisk giver god anledning til flere niveauer af storytelling. Jeg benytter altid storytelling, når jeg udarbejder content for os selv og vores kunder. Hvorfor? Fordi det er med til at vække begejstring og i sidste ende, forhåbentligt, tiltrække en betalende kunde, der kommer igen og igen. Lad mig give dig en lille introduktion til kunderejsen. Så giver det hele mening bagefter, når du har læst det sidste punktum.
Lad os sige, at du sidder foran din gamle PC og sonderer terrænet for nye computere. Den, du lige har støvet af. Du har indset, at den ikke er god nok til at begive dig i kast med storytelling. Du har nu fået øje på en flot iMac “27. Men det er et stort køb. Ikke blot et greb i lommen. Du har nu indset behovet for en ny computer. Du begynder at undersøge din nye drømmecomputer. Du læser anmeldelser. Ser videoer på YouTube og spørger din vennekreds eller kollegaer til råds omkring de mange uoverskuelige funktioner, du sikkert aldrig får brug for alligevel. Den er flot, spændende og hurtig. Wauw, en maskine. Du finder ud af, at det skal være dén computer. Intet andet kan måle sig med den. Du skal nu finde ud af, hvor den skal købes. Der er mange om buddet. Hvem tilbyder de bedste priser og har generelt det bedste ry? Du har sporet dig ind på, hvor den skal købes. Du køber. Du modtager varen. Den skal pakkes ud og tages i brug. Er den nem at installere og bruge? Du bruger den. Du er glad for den. Du vil anbefale den til andre. Og en dag bliver den også gammel, og så starter hele showet forfra.
Hvert et skridt på kunderejsen er der forskellige ting, der tiltaler dig. Du er nemlig ikke klar til at købe fra dag 1. Medmindre det er en liter mælk eller et andet latent behov i den meget billige ende af skalaen.
Du skal tiltales på forskellige måder på din rejse, alt efter hvor du befinder dig. Og her er storytelling det ideelle værktøj.
Fokusér på at skabe værdi frem for at tænke på direkte salg
Det er ikke helt tilfældigt, at jeg bragte en iMac på banen. Apple er et studie i god storytelling og i det hele taget at skabe værdi og tale til følelser. Følelser er centrale i alt, du foretager dig, og er afgørende for din generelle gøren og laden. Når du skriver tekster til dit nyhedsbrev, laver videoer eller begår en anden form for kommunikation, bør du fokusere på at skabe værdi frem for at tænke på salg.
Tager vi igen Apple, er det et brand, alle kender. Vi har tillid til det. Vi ved, hvad det står for. Har du ikke selv et kendt brand, er det et godt sted at starte. Nemlig med at fortælle din historie, og hvad du står for og skaber af værdi. Salg er målet, men din kunde er måske slet ikke parat til at beslutte sig endnu. Taler du ikke i øjenhøjde, i forhold til hvor vedkommende befinder sig på rejsen, render din konkurrent med salget længere nede ad vejen.
En god film eller bog begynder jo heller ikke med at afsløre pointen, vel? Pak dine produkter og services ind i nogle tiltalende budskaber, og hav tålmodighed og tiltro til, at din historie nok skal ende godt. God storytelling er midlet til målet, og du skal være meget bevidst om, hvem din målgruppe er. Taler du ens til din kæreste og din bedstemor? Nej, vel…
Plant et frø af tanker og følelser
Stor, firkantet, grå, hård, flot og solid. Det er tillægsord, der beskriver en iMac “27. Det giver dig måske billeder i hovedet. Men taler det til dine følelser og behov? Nej, vel? Prøv med de tanker og følelser, det vækker hos dig. En iMac forandrer dit liv og gør alt online meget nemmere. Den er smart og brugervenlig, fordi den er designet til at imødekomme alle dine behov. Den har smukke, rene linjer, der er en fryd for øjet. Den kan alt det, du skal bruge og mere til. Det er en maskine, du ikke kan leve uden. Det er den fysiske forlængelse af hele din personlighed. Den forandrer dit liv og måden at se verden på.
Kan du se forskellen? Du fortæller om den værdi, den kan skabe frem for at sige noget om alle dens funktioner. Bevares. Der er nogen på stadiet, hvor de gerne vil høre om dens funktioner. Men ikke til at begynde med. Kunden skal først overbevises om det første skridt på rejsen, før du kan give ham eller hende billetten til den næste tur.
Storytelling er ikke en eksakt videnskab. Nogle benytter forskellige modeller i deres beretning, mens andre lader produktet fortælle om sig selv. En iskold cola på en varm sommerdag med perlende dråber ned langs flasken behøver ikke yderligere introduktion. Men en ny computer gør. Dels fordi den er dyrere, og fordi den har en del flere konkurrenter. Plant et frø af tanker og følelser hos modtageren med storytelling, så er du godt på vej til at vække behovet og overbevise din kunde.
Her kan du læse flere konkrete eksempler på god storytelling.
Investér tid og ressourcer i storytelling, og høst frugten senere
Uanset om du laver nyhedsbreve, skriver produktbeskrivelser eller laver videoer, er der altid en hovedperson. Nemlig modtageren. Den potentielle kunde. Tal til vedkommende igennem billedskabende virkemidler, som er fængende og taler til følelserne. Brug “du” og “I” frem for “man” og De”. Henvend dig personligt. Emma Gad er passé. I dag er vi alle dus.
Hvis du investerer tiden og ressourcerne i storytelling og inddrager alle dine USP’er (Unique Selling Propositions), er min erfaring, at du kan høste frugten senere. Alle har en historie at fortælle, og der er med garanti mindst én derude, der synes, at den er værd at lytte til. En kunde. En konvertering. Husk, at kunder, der har købt hos dig én gang, er mere tilbøjelige til at købe hos dig igen.
Skab tillid igennem godt content. Lad vær med at plagiere. Sæt dit helt eget unikke aftryk, og prent dig ind på dine kunders nethinde. Brug hvert et ord fornuftigt, så det ikke blot er fyld. Tænk på, at du har 100 konkurrenter derude, og din kunde skal finde en grund til at vælge netop din webshop. Tegn, mal og fortæl. “Show it, don’t tell it”, lyder en ufatteligt slidt, journalistisk floskel. Men den holder stadig. Der er mange forbrugere, som køber den gode historie og værdi. Tag bare økologi og bæredygtighed som eksempler.
Tell your story… well!
Du kan sikkert ikke huske præcist ord for ord, hvad jeg har skrevet om begrebet storytelling. Men du er nok blevet klogere på, hvordan du kan bruge det til at vække begejstring, skabe engagement og i sidste ende sælge, fordi du giver værdi til kunden ved ikke at være fokuseret på salg. Fortæl din historie, og lad din kunde være hovedpersonen. Kold kanvas er sjældent særligt givtigt og ender typisk dårligt for alle. De fleste vil have en god slutning, men også gerne have en fortælling, der holder hele vejen fra start til slut. Derfor er det som regel godt at have det in mente, når du markedsfører dig. Da du sikkert har en masse nyhedsbrevsmodtagere, er det ikke længere kold kanvas.
Folk på listen har udvist interesse for dig og dine produkter, og du har gode muligheder for at konvertere dem til kunder. Gør dig nu umage, og lad vær med at være generisk. Så drukner du bare i mængden og må se dine kunder fordufte til konkurrenterne på Amazon. Har du støvet din gamle PC af, eller købte du den forbandede iMac “27, som du godt vidste, der var alt for dyr? Er du klar til at tyndslide dine fingre og kreere magi, der konverterer dine besøgende til betalende kunder? Så…
Lav en fængende overskrift, der sparker røv
Taler vi nyhedsbreve, er det om at veje dine ord. Splittester du på overskrifter, har du mulighed for at finde ud af, hvad dine modtager godt kan lide. Overskriften (subject) er den, der skal få dem til at åbne din nyhedsmail. Giv lyst til at åbne lige netop din mail, der ellers drukner i bunken blandt spam og regninger.
Skab værdi i form af billeder og ord
Ord, der understøtter billeder og omvendt, er et skønt og ikke mindst flot makkerpar. Sælger du sko, og har du en hel kategori med forskellige skobrands, har du ikke blot billeder og logoer, men også ca. 1.000 ord, der skal sige noget om de mange brands og ikke mindst understøtte billederne. Brug billeder, hvis du har dem. Har du ikke, skal du ikke købe den iMac “27, men i stedet investere i et kamera. Grynede og uprofessionelle billeder konverterer bare ikke.
Tid er din vigtigste ressource
Det tager tid at lave godt content. Møder du en sælger i en butik, der er uoplagt og ikke tror på det produkt, han eller hun forhandler, sælger det nok heller ikke. Det samme gør sig gældende for den almægtige tastaturkriger, der slynger om sig med bevingede ord. Afsæt derfor tid til at gøre dig overvejelser om, hvordan du kan bruge storytelling til at beskrive dine produkter, dit værdigrundlag eller måske din forside. Er det noget hastværk, fordi du er sent på den og skal nå at sende dit nyhedsbrev ud inden Black Friday, bliver dine konverteringer sikkert også derefter.
Tænk; hvordan kan jeg skille mig ud?
Har du og dine konkurrenter identiske produkter, bør du tænke, hvordan du kan skille dig ud. Du har billeder til rådighed, og du har dine ord. Få det til at skinne igennem, hvem du er, og hvordan du gerne vil have, at dine produkter skal beskrives. Er du ung, frisk og krukket – og er det et bevidst karaktertræk, du gerne vil brænde igennem med, fordi det skaber tillid over for din målgruppe, går dine budskaber bedre ind.
Målgruppen er alfa og omega
Jeg ved, at du går op i e-mail marketing, fordi du følger Heyloyaltys blog. Derfor er du naturligvis min målgruppe. Jeg bruger humor. Jeg skriver gerne i korte sætninger. Fordi jeg ved, det er lettere at fordøje. Og det egner sig godt til e-mails. Du har sikkert lagt mærke til, at du er hovedpersonen i min historie i dette skriv. Jeg nævner dig mange gange i form af “du”, og jeg er sikker på, at DU føler, det her er målrettet til dig. Og så tager jeg naturligvis udgangspunkt i, at du nok har en webshop, da Heyloyalty er særligt henvendt til webshops. Du er helt sikkert bekendt med, at dine rankings på især Google er altafgørende for dit salg.
Google elsker tekster, der får brugerne til at blive længere på siden. Time on site er med til at fortælle Google, at den besøgende finder siden eller produktet spændende og relevant. Møder du uprofessionelle tekster, der ikke er skrevet til mennesker, hopper du sikkert ud af shoppen igen. Det medfører en høj bounce rate og dermed påvirker dine rankings i negativ forstand. Lidt forsimplet. Brug content til at sælge dine produkter, og husk at skrive personligt til dine kunder. Kend din målgruppe, og skab relevans.
Før jeg skriver “The End”, får du et eksempel på fremragende storytelling. Og hvad er bedre end at blive i Apple-mode. Videoen er et godt eksempel på, hvorfor du og jeg gider at bruge 8-10.000 kr. på en ny iPhone eller 20.000 kr. på en iMac “27. Jeg har ganske vist ikke forsøgt at sælge dig en iMac, men derimod hvorfor du som webshopejer skal bruge storytelling i alt, du gør, når du markedsfører dig. https://www.youtube.com/watch?v=cFEarBzelBs
Stil dig selv et sidste spørgsmål: Tror du, at storytelling kan gavne din webshop og øge dit salg? The End.
Skrevet af
Dennis Bach Wormark, CEO & Partner, TEXTA ApS. Dennis er uddannet TV-journalist med speciale i storytelling. I dag er han medejer af det aarhusianske content marketing-bureau TEXTA, der tilbyder værdiskabende content – herunder kategoritekster, produktbeskrivelser og content-strategier til webshops i alle størrelser. Han har selv drevet to virksomheder, har otte års erfaring med content marketing fra jubii.dk og DanDomain, og så rådgiver han til dagligt masser af virksomheder om, hvordan man kan benytte sig af content til at skabe værdi på både top- og bundlinjen.