Access-Control-Allow-Origin: www.heyloyalty.com

Hvad er softbounce og hardbounce?

25. jul, 2019 | Blog

Læsetid 5 minutter

Softbounce og hardbounce er essentielle begreber, når du arbejder med e-mail marketing og marketing automation. Desværre er mange forvirret over, hvad de to ting rent faktisk betyder, og hvad forskellen egentlig er. Hvis du ikke har helt styr på de to begreber, er der ingen grund til at tænke “Game over”. For i indlægget her får du svaret.
 

E-mail marketing og marketing automation er fyldt med begreber og termer, som til tider kan kræve en forklaring – selv for de med masser af erfaring. Det er ofte tilfældet, når snakken handler om softbounce og hardbounce.

Vi forstår godt, at man kan få dybe panderynker i forvirring over forskellen på de to termer – og hvad de faktisk helt præcist betyder.

Helt basalt, så fortæller de dig, at en mailadresse har afvist (bounced) din e-mail. Forskellen på de to er så, hvor hårdt mailen er blevet afvist i døren.

Ud over at give dig forklaringen på forskellen, får du også et par råd til, hvordan du bedst undgår en overflod af bounces.

Læs om:

  • Hvad er bounces?
  • Softbounce og hardbounce – hvad er forskellen?
  • Sådan forbedrer du din bouncerate

Hvad er bounces?

Bounces (soft- såvel som og hard) fortæller kort og godt, at din e-mail har haft problemer med at blive leveret til modtageren. Hvis din e-mail (nyhedsbrev eller automation) ikke kan komme igennem til din modtagers indbakke, får du en bouncestatus retur til dit udsendelsessystem. Denne status kan du bruge til at identificere, hvad der er gået galt i leveringen, da der kommer en fejlkode/besked med retur.

I Heyloyalty fx ser du en oversigt over de mailadresser, hvor din mail er bounced, når du åbner din kampagnestatistik. Her kan du også læse fejlkoden for hver eneste bounce. I fejlkoden/beskeden står der beskrevet:

  • Tidspunkt for bounce
  • Mailserveren der melder fejl
  • RFC-koden og årsagen til bounce

En e-mail kan fejle i sin levering af mange årsager. Hver fejlkode fortæller mere specifikt om, hvorfor netop denne mailadresse har sendt et bounce tilbage. I næste afsnit kan du læse, hvad der forårsager soft- og hardbounce.

Læs også: Spam: Hvad er det – og hvad er forskellen på en spamklage og spam?

Softbounce og hardbounce – hvad er forskellen?

Så kommer vi til det; forskellen på soft- og hardbounce. Det er egentlig relativt simpelt (men det er alt selvfølgelig, når man først har fået det under huden).

Softbounce er den status, der kommer, når en maillevering har fejlet – men det ser ud til at være en midlertidig fejl.  Mailadressen er valid og eksisterer, der er bare noget, der i øjeblikket blokerer indbakken.

Det kunne fx være:

– Indbakken er fuld (modtagerkontoen har nået sit max antal MB)
– Servernedbrud
– Mailen var for stor til modtagerens indbakke

Hardbounce er den status, der bliver givet, hvis din udsendelse bliver permanent afvist hos modtageren. Dermed er der ingen chance for, at din mail nogensinde bliver leveret i denne indbakke.

Det sker når:

– Mailadressen eksisterer ikke (fx ved jobskifte hvor mailadresser nedlægges)
– Mailadressen er ugyldig (det kunne fx være hey@heyloyalty,clo)

Når først en modtager er markeret som hardbounce, bør du fjerne ham eller hende fra din mailliste. Hvis du fortsætter med at sende til modtageren, kan det skade dit udsendelsesry (reputation) – og dermed din levering.

Ryd derfor jævnligt op på din liste, så den ikke er fyldt med hardbounces.

I Heyloyalty sorterer vi automatisk dine hardbounces fra, når du sender en e-mail. Men vi forsøger dog at sende til hardbounces tre gange, før vi kalder dem for permanente fejl. Helt konkret forsøger vi en gang hver tredje måned i ni måneder – før de bliver kategoriseret som permente fejl.

Softbounce er dog en anden sag. Her forsøger vi igen. Det bliver vi ved med, indtil der sker en af følgende ting:

  • Mailen bliver leveret – og dermed er den midlertidige fejl løst
  • Mailadressen bliver markeret som hardbounce

Vi kan desværre ikke give dig et konkret svar på, hvornår det ene eller andet sker for et softbouncemedlem. Men ovenstående er de eneste scenarier, hvor et softbounce ændrer status.

Sådan forbedrer du din bouncerate

Dit udsendelsesry bliver direkte påvirket at din bouncerate. Derfor skal du sørge for, at antallet af bounces er minimal.

Dermed ikke sagt, at du kan undgå soft- og hardbounces! Men du kan gøre dit for at forbedre din mailleverance – og på den måde forbedrer du din bouncerate. Hvis dit udsendelsesry bliver dårligt, øges risikoen for, at dine nyhedsbreve og automations lander i spammappen hos dine modtagere, og dét skaber ikke meget omsætning i din forretning. Så få styr på antallet af bounces.

Her får du et par konkrete råd til, hvordan du bedst laver den øvelse.

Hold din liste ren og effektiv: Sørg for at rense din liste for hardbounces og inaktive medlemmer jævnligt. Gerne en gang i kvartalet. Dine modtagere er inaktive, hvis ikke de åbner eller klikker i dine mails. Begge typer påvirker dit ry negativt. I Heyloyalty kan du nemt identificere disse medlemmer og fjerne dem. Du skal måske bruge fem minutter på det – men det gør en forskel i det lange løb.

Overvej dobbelt opt-in: Der er mange stærke holdninger, når det kommer til dobbelt opt-in. I det her indlæg gør vi det kort og fokuserer på, hvordan det kan forbedre din bouncerate. Konceptet med en dobbelt opt-in er, at dine modtagere får en mail som det første efter deres tilmelding. Heri bekræfter de deres mailadresse. Dermed undgår du, at ugyldige og ikke-eksisterende adresser lander på din liste.

Hold øje med din maillevering: Analyser er altid et absolut must, når man arbejder med e-mail marketing og marketing automation, og det gør sig også gældende her. Sørg for at holde dig opdateret i forhold til mængden af bounces, og hvordan den generelle levering af dine mails er.

Forhåbentligt er du nu helt klar på, hvad softbounce og hardbounce er. Og forhåbentligt er du også blevet klogere på, hvordan du kan arbejde med at forbedre din bouncerate og dermed højne dit udsendelsesry og maillevering.

Hvis du har brug for hjælp til at rense din liste, definere dine inaktive medlemmer eller lignende – er du mere end velkommen til at kontakte os og tage en uforpligtende snak om, hvordan vi kan hjælpe dig.

Heyloyalty blog

Få indblik i vores marketing automations og bliv inspireret gennem vores mange blogindlæg, cases, og nyheder!