Sådan kan social proof forøge effektiviteten af din e-mail-marketing

4. sep, 2014 | Blog

Ønsker du at få mange flere tilmeldinger til dine nyhedsbreve?
Det kan ‘social proof’ hjælpe dig med

 

”Indtast din e-mail her og modtag nyheder og tilbud”. Sådan lyder de fleste tilmeldingsformularer. Men mange kan godt være en smule forbeholden over for at give sin e-mail adresse online – til stor ærgrelse for dig og din virksomhed. Men læs med her og find ud af, hvordan du lettere kan få folk til at tilmelde sig dit nyhedsbrev ved at gøre brug af såkaldt social proof.

Social proof er et psykologisk fænomen, hvor folk følger andres handlinger for at afspejle korrekt adfærd i en given situation. Det handler med andre ord om, at vi er flokdyr, der ofte gør det, som andre også gør. Hvis alle naboerne f.eks. har Kähler-vaser, er fru Jensen også mere tilbøjelige til at købe en. Og brokker 15.999 kunder sig over den, kopierer man (åbenbart) også adfærden…

Brug social proof til at rekruttere

På tilmeldingssiden til dit nyhedsbrev/kundeklub kan du vise, hvor mange der allerede har tilmeldt sig. På den måde udnytter du flokdyrsmentaliteten, fordi folk vil føle sig tiltrukket af at skrive sig op til noget, som så mange andre allerede har skrevet sig op til.

Du kan også tale mere personligt til dine potentielle medlemmer. Har du en sportsforretning, kan du f.eks. skrive ”Gør som hundredvis af andre sportsglade mennesker og tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvor du modtager gode tilbud, inspiration til sjov motion og meget mere”. Så pirrer du folks lyst til ikke at være den sidste, der ved besked. Samtidig vil de potentielle kunder følge sig ekstra draget, fordi hundredvis af deres ligesindede allerede følger nyhedsbrevet.

Brug social proof til at gøre medlemmerne til kunder

Nu hvor du har fået en masse nye medlemmer på din e-mail-liste, kan social proof også hjælpe dig til at gøre de ny-rekrutterede medlemmer til kunder.
Er dit nyhedsbrev produkt-relateret, kan det være en god ide at fortælle, hvor mange der allerede har købt produktet. På den måde forøger du de potentielle kunders tillid til dig og din forretning. Når så mange har købt et bestemt produkt, må det jo være godt, og den potentielle kunde er mere tilbøjelig til også at købe varen.

I Danmark har vi også brugt den vinkel –  “Én million fluer kan ikke ta´ fejl”. En restaurant i Aarhus brystede sig i flere år af sætningen. Typisk dansk, hvor vi har trukket selvironiens kasket godt ned over ørerne. Men det virker – også her. Du kan også tilføje anmeldelser fra kunder, som har haft glæde af dit produkt. På den måde kan du forøge folks købetrang og mindske deres usikkerhed omkring dit produkt.

Brug social proof til at få kunderne til at købe (endnu) mere

Har du en webshop, kan du med fordel have en feature, der hedder ”Kunder, der har købt denne vare, har også købt følgende”, som er mulig ved hjælp af BigData. Se eksemplet nedenfor med Amazon, som er rigtig go’ til det.

Amazon foreslår kunden nogle andre bøger, han også bør købe. For det har andre, der har købt bogen, dvs. andre med hans smag, også gjort. Amazon drager altså nytte af social proof og sælger flere bøger ved simpelthen at vise kunden, hvad andre lignende kunder også har købt.

I Danmark har vi også brugt den vinkel –  “Én million fluer kan ikke ta´ fejl” var ordlyden på et banner på en lokal restaurant i Aarhus. Her brystede sig i flere år af det store tilløb af fluer omkring maden som en skæv vinkel på social proof – mange år før begrebet så dagens lys. Typisk dansk, hvor vi har trukket selvironiens kasket godt ned over ørerne. Men det virker – også her. Du kan også tilføje anmeldelser fra kunder, som har haft glæde af dit produkt. På den måde kan du forøge folks købetrang og mindske deres usikkerhed omkring dit produkt.

Kommunikationsforum.dk har skabt en huskeliste, som vi gerne vil viderebringe herunder:

  1. Det giver kun mening at bruge en social proof-strategi, hvis man har nogle flotte tal at kommunikere. Det nytter ikke noget at skrive, at 3,1 pct. synes godt om ens produkt eller virksomhed.
  2. Det er mest effektivt at bruge social proof i de situationer, hvor folk ikke selv har direkte kvalificeret viden om et forhold. Er man selv ekspert på et område, betyder det ikke så meget hvad 80 pct. af en lille gruppe mener. For man ved bedre selv.
  3. Spørg dig selv, hvad det er for en norm, du vil kommunikere, så du ikke kommer til at kommunikere ”forkerte” normer.
  4. Undersøg og indsaml statistik på dine glade kunder. Tænk kreativt: det er ikke så svært at samle nogle tal ind på jeres produkt eller interessentgruppe.
  5. Lyv ikke. Har du ikke direkte positiv adfærd at måle, så mål på folks forventede adfærd.
  6. Vis tallene grafisk, fx ved hjælp af informationsgrafik.
  7. Brug testimonials fra dine kunder.
  8. Find kendte eller eksperter og få dem til at komme med testimonials.
  9. Vis, hvor mange der besøger din virksomhed (online eller offline).
  10. Vis, hvor mange produkter du sælger.
  11. Vis, hvor mange brugere I har og daglige kliks.
  12. Vis, hvor mange followers I har.
  13. Fortæl, hvor længe din virksomhed har eksisteret.
  14. Begrænsninger øger interessen. Hvis der næsten er udsolgt eller helt fyldt op, så må det være populært og noget, vi også vil.

Pas på dit budskab ikke får den modsatte effekt

Selvom brugen af social proof i e-mail-marketing er simpelt, er der alligevel et par ting, du skal huske, før du går i gang.
Når du vil vise, hvor mange der allerede er skrevet op til dit nyhedsbrev, er det vigtigt, at du har nogle flotte tal at vise. Ellers risikerer du, at effekten bliver den modsatte.
Vær også sikker på, hvilken norm du ønsker at fremme, så du ikke pludselig lokker folk i modsat retning. Skriver du f.eks. ”9 ud 10 besøgende køber aldrig noget i webshoppen”, så køber de næste besøgende højest sandsynlig heller ikke noget.

Kilde: http://www.kommunikationsforum.dk/artikler/social-proof-som-kommunikationsstrategi m.fl.

Heyloyalty blog

Få indblik i vores marketing automations og bliv inspireret gennem vores mange blogindlæg, cases, og nyheder!